O tom, zda burky vycházejí z islámu, či z beduínských zvyků, se vedou spory. Ilustrační foto.

O tom, zda burky vycházejí z islámu, či z beduínských zvyků, se vedou spory. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zakažte burku, volají už i muslimové. Nemá prý nic společného s islámem

  • 43
Že se nošení muslimských závojů probírá v evropských parlamentech, už nikoho moc nepřekvapí. Zajímavější to je, když se do sebe kvůli tomu pustí sami muslimové. Organizace Kongres muslimů v Kanadě nyní žádá vládu, aby zakázala nošení oděvů, které zahalují tvář. Podle nich tyto tradiční muslimské roušky ponižují ženy a zároveň ohrožují bezpečnost.

Zrozeny v pouštních bouřích?

"Tyhle roušky nemají s islámem nic společného, je to pouhý zvyk, který odpovídá místu, kde se zrodil a kde měl své oprávnění – v poušti," prohlásil Tarek Fatah, zakladatel kanadského Kongresu muslimů. Dodal, že jeho návrh se netýká hidžábu neboli tradičního muslimského šátku, který nezakrývá tvář.

Fatahova skupina nesdružuje v Kanadě zdaleka všechny muslimy – její výzva však není jen osamělým "hlasem volajícího na poušti". Přišla jen několik dnů poté, co podobnou výzvu vyslovila daleko uznávanější islámská kapacita. Muhammad Saíd Tantáví, egyptský imám a šéf Al-Azhar, nejvýznamnější sunnitské islámské školy vůbec, oznámil, že hodlá zakázat ženám, které studují, nosit na univerzitách roušky.

Tantáví prohlásil, že rouška, v arabštině nikáb, "nemá s islámem nic společného".

Co vše má být skryto?

V různých muslimských zemích jsou na odívání žen různé požadavky. Zpravidla v nich však jde o to, co z obličeje nemá žena ukazovat na veřejnosti.

Burka je v některých oblastech tvrdě vyžadovaný oděv ženy islámského vyznání. Zakrývá celé tělo od hlavy až k patě. Z obličeje nejsou vidět ani oči. Pod burkou nosí ženy normální oblečení. Sundávají ji pouze doma a na modlitebních místech. Nošení burky je typické například v Afghánistánu.

Nikáb je závoj zakrývající obličej mimo očí.

Hidžáb je šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí.

Čádor je dlouhý, splývavý kus oděvu z černé nebo tmavě vzorované látky, který se nosí například v Íránu. Odhaluje ženinu tvář, ale zakrývá zbytek jejího těla.

Šalvár je dlouhý plášť nošený přes kalhoty, končící u krku. Vždy je však doplněný šátkem či šálou.

Učinil tak poté, co jedna ze studentek odmítla na jeho žádost odhalit tvář. Paradoxně přesně takto požádal před třemi lety o odhalení britský ministr spravedlnosti Jack Straw jednu muslimku na půdě svého úřadu a sklidil rozhořčenou reakci zdejších muslimských organizací.

Členové egyptského parlamentu zastupující radikální Muslimské bratrstvo se okamžitě (a neúspěšně) pokusili duchovního odvolat. Káhirské studentky na demonstracích vyjadřovaly odhodlání nosit roušky všude.

Zněly tu však i jiné názory. "Nikáb by měly ženy určitě nosit ve dvou případech," citovala zpravodajská stanice CNN jednu z pracovnic na univerzitě Al- Azhar. "Krásné ženy by ho měly nosit, aby nevyvolávaly rivalitu mezi muži, a ty hloupé, aby je nikdo nepoznal."

Tantáví později svá slova zmírnil – zákaz by podle jeho nového stanoviska měl platit jen tam, kde se vyskytují jen ženy, jako jsou dívčí internáty či třídy, v nichž jsou pouze ženy. Právě nošení roušek totiž umožňuje, že se do míst, kde se na univerzitě smějí pohybovat jen dívky, mohou dostat i muži.

Kromě debaty o tom, do jaké míry nošení roušek souvisí s požadavky islámu, případně ponižuje ženy, vyzdvihl kanadský Kongres muslimů i jiný aspekt nošení roušek – bezpečnost. Fatah ve své obžalobě burky zmínil případy loupeží, při nichž byla burka použita jako maska.

S podobným problémem se setkala i pákistánská policie při nedávném útoku sebevražedných atentátníků v Péšávaru. Zatímco úřady původně popsaly jednoho ze tří útočníků jako ženu v burce, později se ukázalo, že šlo ve skutečnosti o muže.

A může jít i o jiný druh bezpečnosti než jen při kriminálních a teroristických činech. Jedna z hlavních malajských univerzit minulý týden vyzvala studenky, aby do školy nenosily burky a nikáby – "při práci zejména v laboratořích s chemikáliemi je to velmi nebezpečné," uvedla.

V Kanadě trvá diskuse o rouškách od roku 2007, kdy bylo povoleno ženám hlasovat bez odhalení tváře. Diskuse o burce na parlamentní úrovni probíhají v několika evropských zemích. Francouzský parlament letos v červnu rozhodl o vytvoření výboru, který zváží všechny souvislosti nošení roušek zakrývajících tvář. Italská vláda nyní projednává úpravu zákona tak, aby burky na veřejnosti zakázal.

"Nechme to na nich"

A jaký ohlas měla Fatahova výzva v Kanadě? Ostatní muslimské organizace v zemi jsou ostře proti. Závoje jsou "triviálním a nevýznamným tématem," reagoval na Fatahovu výzvu Zijad Delic, vůdce kanadského islámského kongresu. "Toto je svobodná země, v níž si lidé mohou zvolit, co nosit."

Na stranu zákazu nošení burek se nepostavila ani žádná významná politická strana. "Debata o roli žen, které vyznávají islám, probíhá, a doufám, že tuto debatu budou vést především ženy muslimky," řekl Jack Layton, vůdce opoziční Nové demokratické strany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video