Rakouští záchranáři pátrají po těle Jakuba Kulíška na řece Enži. (26. srpna

Rakouští záchranáři pátrají po těle Jakuba Kulíška na řece Enži. (26. srpna 2012) | foto: Dominik Stachl, Alpiner Rettungsdienst Gesäuse

Životní prostředí je bez náměstka Kulíška, utopil se na rakouské řece

V neděli zahynul první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek. Utopil se při sjíždění rakouské řeky Enže ve Štýrsku. Na ministerstvu zodpovídal za ekonomiku a politiku životního prostředí, bylo mu 31 let.

O nedělní smrti jednatřicetiletého českého vodáka na řece Enži psaly i rakouské servery. Přestože neuvedly jméno, ministerstvo agentuře ČTK potvrdilo, že to byl Kulíšek.

Náměstek ministra životního prostředí Tomáše Chalupy Jakub Kulíšek

Deset Čechů na pěti kánoích jelo podle horské služby na Enži v národním parku Gesäuse ve Štýrsku poblíž obce Gstatterboden. Sedmnáct kilometrů divoké vody začíná i končí úseky o šestém, nejvyšším stupni obtížnosti, které se zpravidla nejezdí.

Mezi nimi obtížnost kolísá mezi stupni 2 až 5 (viz kilometráž Enže na webu Raft.cz). Štýrská horská služba nicméně nechtěla na telefonický dotaz iDNES.cz uvést další podrobnosti o úseku řeky, kde k neštěstí došlo, ani o vybavení a zkušenostech českých vodáků.

Obtížnost řek

Obtížnosti toků jsou klasifikovány stupnicí WW (wild water) 1 až 6. Rekreační řeky mají obtížnost v krátkých úsecích nejvíce WW 1, takzvané trekkingové WW 2 a divoká voda pro experty začíná na stupni WW 3. Stupeň WW 4 už platí za "těžkou vodu", WW 5 značí nebezpečnou a velice obtížnou řeku pro sehrané experty a WW 6 je hranicí lidských možností.
Zdroj: Horydoly.cz

Nafukovací loď se dvěma Čechy se převrátila v peřejích. Kulíška strhl proud, jeho parťákovi se podařilo dostat na břeh. Tělo utopeného vodáka nalezl záchranář zaklíněné ve větvi dvacet centimetrů pod hladinou, za pomoci hasičů a speciální kladky ho záchranáři vyprostili.

Deset kilometrů silného proudu a peřejí

"Enži může člověk sjíždět sám bez zvláštního povolení, ale jen na kajaku nebo na kanoi. Některé úseky jsou nebezpečné a zrádné, rozhodně to není pro nezkušené vodáky. I zkušený se tam může dostat do potíží," řekl iDNES.cz Jaroslav Zeman z Vodácké školy záchrany.

Podle serveru Horydoly.cz představuje na desetikilometrovém divokém úseku Enže nebezpečí především rychlý a široký proud prošpikovaný krátkými vydatnými peřejemi. Na začátku ježděného úseku se proud dělí do dvou ramen, sjízdné je jen levé.

"Několik set metrů je hodnoceno WW 4. Po spojení obou ramen se řeka uklidní na WW 3, následuje rychlá skoro hladká hladina WW 1-2, která je přerušená několika nepříjemnými a za velké vody těžkými přírodními prahy," uvádí server.

Byl to rovný chlap, řekl o Kulíškovi ministr

"Jakub byl spolehlivý a pracovitý manažer. Měl před sebou velkou kariéru. Vážil jsem si ho a jeho odchod je pro nás všechny velkou lidskou ztrátou. Byl to rovný chlap," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Kulíšek do funkce nastoupil loni v září. Na místo náměstka, kde vystřídal Rut Bízkovou, přišel z funkce poradce ministra průmyslu a obchodu pro politiku hospodářské a sociální soudržnosti EU.

Vystudoval ekonomiku a management na Vysoké škole finanční a správní, měl právní specializaci z institutu CEVRO.  Pracoval od roku 2000, kdy začal podnikat v oblasti regionálního rozvoje a cestovního ruchu. Byl členem ODS.

Český výprava sjížděla divoký úsek řeky Enže v severním Štýrsku. Značka ukazuje polohu národního parku Gesäuse.

Český výprava sjížděla divoký úsek řeky Enže v severním Štýrsku. Značka ukazuje polohu národního parku Gesäuse.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue