Praha obsadila titulky světových médií. Otřásl jí silný výbuch, píšou

  • 93
Zprávu o pondělní explozi v centru Prahy velmi záhy po domácích médiích převzala také ta zahraniční. "Desítky zraněných při explozi v Praze," hlásí německý server. "Obrovská exploze otřásla Prahou," přisazují americká média. Některá se omezují na kratičká sdělení, jiná ihned uveřejnila aktuální fotografie.

S odstupem několika desítek minut až hodin přispěchaly americké i evropské televizní stanice a v závěsu za nimi i zpravodajské weby se zprávou o "mohutné" či "obrovské" explozi v centru Prahy. Místo tragédie přibližují blízkou polohou Pražského hradu a Národního divadla.

Čtěte o výbuchu v centru Prahy

O výbuchu v Divadelní ulici informovaly například televizní stanice CNN, BBC, Fox News nebo Sky News, ale také weby jako Daily Mail, USA Today či Le Parisien. Část médií jako CBS pak zprávu o pražské explozi rovněž šířila prostřednictvím svých stránek na sociálních sítích.

Zvláštní pozornost pak události věnovala ruská média. Podle agentury RIA Novosti je totiž "v době květnových svátků jednou z nejpopulárnějších destinací Rusů". Agentura ITAR-TASS pak upozornila především na blízkost výbuchu k vyhledávané turistické atrakci tisíce lidí včetně Rusů, Karlova mostu.

Zpráva o výbuchu v Praze na zpravodajském serveru CNN (29. dubna 2013)

Na první místo v seznamu pondělních zpráv umístil informaci z Prahy i ruský bulvár. "Byl to doopravdy jen plyn?" ptá se dramaticky v titulku Moskovskij komsomolec a dodává, že výbuch byl slyšet po celém městě. "Kriminální verze incidentu se nevylučuje, záchranáři pro všechny případy vypnuli plyn ve všech okolních budovách," napsal ruský server Newsru.com.

Če(čen)sko stále jitří internetové diskuze

Není přitom běžné, aby dění v Česku obsazovalo první příčky v rubrikách zahraničních zpravodajských serverů. Některá média přinášejí poměrně detailní a aktuální informace o pokračujících záchranných pracích, nevyjímaje fotografie zakrvácených lidí a zdevastovaného okolí. Jiná se omezují na stručná sdělení.

Strohé informování bez hlubších souvislostí přitom může vyvolávat zdání, že to byl teroristický útok. S přihlédnutím k doznívajícím emocím z bombového útoku na bostonském maratonu mohla jistou měrou tato možnost přispět k upoutání pozornosti.

Mnozí čtenáři si navrch i kvůli nedávnému omylu, kdy ve spojitosti s čečenskou národností údajných atentátníků z Bostonu mnozí označili za viníky Čechy (více o tom najdete zde), obě události viditelně spojují. V diskuzích nejen na CNN se i po několikerém vyvrácení a nápravě dezinformací objevují nenávistné příspěvky vůči Česku ve smyslu "odplaty za bostonské bombové útoky".

"Všechny tyhle muslimské národy jsou stejné bez ohledu na to, kde jsou," komentoval na webu CNN pondělní explozi v Česku uživatel s přezdívkou UprightSausage. Rozpoutal tím nanovo diskuzi o amerických znalostech zeměpisu, do níž se zapojila i řada Čechů. "Češi a muslimský národ? Ty musíš být hloupější než kdokoli jiný ve vesmíru," reagoval jeden z nich.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video