Před novomanželským polibkem se náměstí před Buckinghamským palácem celé zaplnilo lidmi. (29. dubna 2011)

Před novomanželským polibkem se náměstí před Buckinghamským palácem celé zaplnilo lidmi. (29. dubna 2011) | foto: AP

Žádná balkonová scéna už nebude, rozejděte se, ukončil rozhlas svatbu

  • 24
Londýn (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Ještě dlouho po polibku prince Williama a jeho ženy se před Buckinghamským palácem tísnily davy lidí. Rozháněl je rozhlas, aby mohla nastoupit úklidová četa. Lidé se přesunuli do parku, který úplně obsadili.

"Žádné vystoupení na balkoně už nebude, pro svou vlastní bezpečnost se prosím rozejděte. Nechoďte ale směrem na Trafalgarské náměstí," vyzýval rozhlas fanoušky královské svatby před Buckinghamským palácem.

Na cestě k němu zbyly po stanujících už jen hromady odpadků. Všude ležely lahve, papíry, ale taky zapomenuté matrace a spacáky, dokonce rozbité kolo. Na zátarasech visely opuštěné vlajky a transparenty.

Královská svatba

Všichni se přesunuli do parku St. James, kde je už těžké najít volné místo na trávě. Někteří slaví, jiní dospávají.

"Bylo to úžasné. Nejromantičtější událost, jakou jsem zažila. Moc jsme toho neviděly, ale měly jsme krásný den," říká Dott McKenzeyová.

"Kdybychom přeskočili ty bariéry, užili bychom si to mnohem víc. Organizace nebyla moc dobrá, zavřeli to pro lidi, kteří chtěli vidět pár a já jsem zklamaná. Zavřeli nás na Trafalgar Square. Nikomu neřekli, že to budou zavírat," postěžovala si Unice Hollowayová. Obě se k Buckinghamskému paláci přesunuly, až když bylo po všem.

Falešná královna a tři nevěsty

Od paláce najednou přichází královna. Je to ale Alžběta I. a navíc je to muž. Jmenuje se Ryan a je mu 23 let. Přijel až z Irska, aby se v kostýmu mohl ukázat na královské svatbě. S jeho přípravou mu prý pomáhala babička. Svatbu si užil.

"Jsem velkým zastáncem královské rodiny a nechci, aby to moje generace brala jako samozřejmost," říká.

Za ním jdou tři slečny oblečené jako nevěsty a s úsměvem říkají "Škoda, že si to nerozmyslel". Mladé dívky měly před palácem transparenty s nápisy "To jsem měla být já" nebo "Já bych taky řekla ano". Dvě pak odjížděly na kole v tričku s nápisem "Harry je ještě volný".

Rojnice policistů prochází trasu, ale je vidět, že i jim se ulevilo. Někteří se dokonce fotí s turisty, půjčují jim svůj klobouk nebo pózují v plastovém klobouku s britskou vlajkou.

U Westminsterského opatství je už mezitím uklizeno. Silnice je umytá, po stanovém městečku ani stopy. Lidé obklopují opatství, od něhož zmizely zátarasy. Pro veřejnost by se mělo znovu otevřít už v sobotu.

V ulicích se začíná slavit. Po celém Spojeném království je naplánováno až 5 tisíc pouličních party.

V Buckinghamském paláci začala slavnostní večeře. Pořádá ji Williamův otec, princ Charles, a účastní se jí přes 300 nejbližších přátel a příbuzných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Nejlepší videa na Revue