Záchranáři chtějí proniknout k obětem vlakového neštěstí

  12:27
- Britští záchranáři se pokusí za pomoci těžké techniky na místě vlakového neštěstí u Paddingtonského nádraží v Londýně stabilizovat vagon první třídy expresu InterCity, v němž při úterní železniční nehodě uhořelo několik desítek lidí. Pak čeká na patology téměř neřešitelný úkol identifikovat těla obětí. Jejich jediným vodítkem budou patrně jen lidské zuby, protože těla byla při požáru dosahujícím teploty až 1000 stupňů sežehnuta.

Vše dosud nasvědčuje tomu, že signalizační zařízení fungovalo, expres směrem do Londýna měl zelenou, ovšem nezkušený, začínající strojvůdce osobního vlaku údajně jel na červenou a ignoroval i dva další varovné signály. Vyšetřování příčiny havárie pokračuje.

Vzhledem k obtížnosti identifikace mrtvých těl se možná přesný počet obětí katastrofy vůbec nepodaří zjistit. Policie je zatím přesvědčena, že srážku nepřežilo nejméně sedmdesát lidí. Ty jejich příbuzní či známí viděli v osudný den nastupovat do jednoho nebo druhého vlaku. Pohřešováno je však ještě dalších sto cestujících. Záchranáři dosud vyprostili pouze osmadvacet těl.

V nemocnicích nadále zůstává šetatřicet lidí, z toho osm osob je s velmi těžkými popáleninami nebo vnitřními zraněními na jednotce intenzívní péče. Někteří zkušení chirurgové uvedli, že tak vážná zranění ve své kariéře ještě nezažili. Také pro hasiče, kteří jsou při svých akcích na leccos zvyklí, jsou záchranné práce velmi traumatizující.

Signál SN109 je už po osmé předmětem vyšetřování
Neštěstí znovu nastolilo naléhavý problém bezpečnosti železniční dopravy. Signál s označením SN109, u něhož se nehoda stala, byl v uplynulých šesti letech už osmkrát předmětem vyšetřování, protože strojvůdci jeho světla nerespektovali. Odborový svaz železničářů jejich prohřešek omlouvá tím, že světla na tomto signálu jsou špatně vidět, protože je částečně zakrývají kabely.

Vyšetřování vlakového neštěstí: strojvůdce jel na červenou
Strojvůdce osobního vlaku, který se v úterý v Londýně srazil s expresem InterCity, jel na červenou. Sdělil to představitel soukromé společnosti Railtrack, která vlastní a spravuje britskou železnici, Chris Leah s odvoláním na první výsledky vyšetřování a nalezení tzv. černé skříňky.

Vlak InterCity je vybaven automatickým ochranným zařízením, které strojvůdci znemožňuje projet na červenou, protože kola vlaku jsou při červeném signálu automaticky zablokována. Naproti tomu osobní vlak tak důmyslným systémem vybaven nebyl.

V noci na čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným obětí americký prezident Bill Clinton. "Chtěl bych vyjádřil mou hlubokou sympatii rodinám a přátelům těch, kteří byli zraněni nebo zabiti v úterní železniční srážce" v Británii, uvedl Clinton v prohlášení.

Londýnské neštěstí nepřežilo nejméně 70 lidí
Počet obětí vlakového neštěstí v Londýně, při němž se v úterý srazily dva vlaky, se zvýšil na sedmdesát. "Důkazy, které máme, jsou jasné - nejméně sedmdesát lidí je mrtvých," řekl zástupce policejního komisaře Andy Trotter, který případ vyšetřuje. Dodal, že počet obětí může být ještě vyšší. Policie se podle jeho slov obává o bezpečnost dalších 100 lidí, kteří možná v osudný okamžik cestovali vlakem.

Rozsah tragédie se teprve začíná rýsovat a zdá se, že je to jedno z nejhorší

Přehled vlakových neštěstí ve Velké Britanii
prosinec 1973 - V západolondýnské čtvrti Ealing vykolejil rychlík: 10 mrtvých a 94 zraněných.
únor 1975 - Na stanici podzemní dráhy Moorgate ve středu Londýna narazil vlak do slepého tunelu. Zahynulo 43 osob a 74 dalších bylo zraněno.
říjen 1984 - Při srážce nákladního vlaku a rychlíku v londýnském Wembley zemřeli tři lidé a 60 bylo zraněno.
12. prosince 1988 - V ranních hodinách se na železniční stanici Clapham Junction jižně od Londýna srazily tři vlaky: 35 mrtvých.
4. března 1989 - Šest lidí bylo zabito a na 150 zraněno při srážce vlaků na jiholondýnském předměstí Purley.
6. března 1989 - U skotského Glasgowa se srazily dva vlaky: dva mrtví, 44 zraněných.
20. dubna 1989 - Strojvůdce lokomotivy byl zabit při srážce s nákladním vlakem na jihovýchodě Anglie.
8. ledna 1991 - Na londýnské stanici Cannon Street narazil vlak do nárazníku: jeden mrtvý, 248 zraněných.
22. července 1991 - Při čelní srážce dvou předměstských vlaků ve Skotsku byli zabiti čtyři lidé a přes 20 zraněno.
31. ledna 1995 - Náraz vlaku do odstavené soupravy na severu Londýna nepřežila jedna osoba.
9. března 1996 - Nedaleko středoanglického Stratfordu se srazily dva poštovní vlaky: jeden mrtvý a 24 zraněných.
8. srpna 1996 - Jedna žena přišla o život při srážce protisměrně jedoucích vlaků u Watfordu.
19. září 1997 - Expres InterCity se srazil s prázdným nákladním vlakem v londýnské stanici Southall. Nehodu nepřežilo sedm lidí a dalších 150 bylo zraněno.
8. ledna 1999 - Sedm pasažérů včetně těhotné ženy bylo zachráněno pomocí jeřábu po srážce dvou vlaků na stanici London Bridge v centru metropole.
23. června 1999 - U města u Winsford v hrabství Cheshire ve středozápadní Anglii narazil rychlík jedoucí z Londýna do Glasgowa do stojícího prázdného osobního vlaku: 30 zraněných.
5. října 1999 - Poblíž Paddingtonského nádraží v Londýně se v době ranní dopravní špičky střetl rychlík InterCity s jiným rychlíkem. Nejméně osm mrtvých a 160 zraněných.

zdroj čtk

ch železničních neštěstí v Británii vůbec. Jeden z vagónů expresu InterCity byl požárem natolik zničen, že v něm jsou prý jen zbytky ohořelých těl nebo popel. Teplota ve vagónu činila až 1000 stupňů Celsia.

Hrůznost havárie dokresluje i skutečnost, že vedle mrtvých těl vyzváněly krátce po srážce mobilní telefony pasažérů, které se zoufale snažili kontaktovat jejich blízcí nebo příbuzní.
Teprve na základě informací, kolik lidí je pohřešováno, bude možná muset policie nakonec dospět k pravděpodobnému odhadu celkového počtu obětí.

Se zraněnými a jejich ošetřujícími se ve středu v nemocnici setkali britský premiér Tony Blair a princ Charles. Podle dosavadních zpráv je stále na jednotkách intenzívní péče v londýnských nemocnicích 15 těžce zraněných lidí.

Železniční společnosti oznámily, že signalizační zařízení, které jim patří, v okamžiku srážky fungovalo bezchybně. Expres InterCity, který přijížděl k nádraží Paddington, vzdáleném asi tři kilometry od srážky, měl údajně zelenou, osobní vlak červenou.

Vlak InterCity je vybaven automatickým ochranným zařízením, které strojvůdci znemožňuje projet na červenou, protože kola vlaku jsou při červeném signálu automaticky zablokována. Naproti tomu osobní vlak tak důmyslným systémem vybaven nebyl.
Strojvůdci upozorňují, že některé signály u nádraží Paddington jsou špatně vidět. Signalizační zařízení, kde se stala úterní nehoda, přehlédli strojvůdci od roku 1993 již osmkrát.

Podle listu The Guardian přerostla železniční nehoda ve vážný politický problém. Pokud na nehodu adekvátně nezareagují železniční společnosti, bude muset zasáhnout vláda, aby omezila "excesy privatizace".

Příčina neštěstí není zatím známa. Podle některých zpráv se nevylučuje, že strojvůdce

Podle listu Financial Times je železniční doprava dvakrát bezpečnější než letecká, porovnáváme-li vzdálenosti, kterou vlaky nebo letadla urazí. Je-li kritériem čas strávený ve vlaku nebo v letadle, je železniční doprava dokonce osmnáctkrát bezpečnější. Počet úmrtí na miliardu ujetých kilometrů na železnici je však v Británii vyšší než například v Německu, Francii, Itálii nebo Švýcarsku.

osobního vlaku přehlédl červené světlo na jednom ze signalizačních zařízení. K určení příčiny havárie mohou však přispět černé skříňky, podobné těm, které se používají v letadlech.

Záchranáři stojí před obtížným úkolem identifikovat těla obětí, protože na rozdíl od letecké dopravy nemají železniční společnosti k dispozici seznam pasažérů. Není vyloučeno, že někteří cestující budou moci být identifikováni jen podle záznamů od zubaře.

K největšímu železničnímu neštěstí za uplynulých deset let došlo v úterý ráno nedaleko Paddingtonského nádraží, kde se srazil expres InterCity s osobním vlakem. Rychlík se údajně řítil asi stokilometrovou rychlostí. Mohutný náraz proměnil několik vagonů obou vlaků v ohnivou kouli. Nejvíce postiženi byli pravděpodobně cestující ve vagonu první třídy, kteří se právě chystali k vystupování.

Některé vagony byly nárazem natolik zdeformovány, že při vyprošťování těl z ohořelých trosek byla ohrožována bezpečnost záchranných čet.
   
Neštěstí u Paddingtonského nádraží je takřka přesným opakováním srážky vlaků, k níž došlo před dvěma lety nedaleko místa úterní nehody, a nastolilo otázku bezpečnosti železniční dopravy. Společnost Railtrack, která vlastní signalizaci, se ocitla pod palbou kritiky, že její zařízení není dostatečně spolehlivé. Spor se vede také o to, zda bezpečnost železnic nebyla ohrožena privatizací železniční společnosti British Rail.

Britský premiér Tony Blair označil neštěstí "za hroznou tragédii" a královna Alžběta řekla, že je "šokována".

Srážka vlaků
Podle zpravodaje agentury Reuters, který shodou okolností cestoval jedním z vlaků, bylo těsně po srážce na trati několik naprosto zdemolovaných vagónů. Některé  se vznítily a vyvalil se z nich obrovský sloup kouře, který byl viditelný na dálku až

Společnost First Great Western, které patří jeden ze zničených vlaků, na své web stránce okamžitě zveřejnila číslo, na které se mohou příbuzní cestujících dozvědět podrobnosti o tom, jesli nejsou mezi zraněnými.
několika kilometrů.

Některé vagony se úplně rozlomily, osm z nich z vlaku Great Western Train, jedoucího ze severu, a dva z druhého vlaku. Lidé vylézali ven a někteří byli ošklivě zranění. Někteří zůstali dokonce stále uvězněni ve vlacích," řekl zpravodaji Reuters policejní mluvčí Waehner-Schmidt.

Chris Goodall jeden z cestujících, který právě ve chvíli nehody přecházel mezi první a druhou třídou popsal celou nehodu: "Vlak najednou z ničeho nic hrozně zpomalil, ale nezastavil. Světla zhasla a okamžitě začalo hořet. Vlak byl během vteřiny plný kouře," popisuje Goodall.

"Všude se ozýval hrozný křik a pláč. Všude bylo hrozně moc kouře a pak jsem viděl muže, který byl uvězněný pod sedadlem a nemohl se odtamtud dostat," říká Goodall, který podle svých slov posléze dokonce pomáhal s jiným cestujícím vysvobodit z vlaku i jeho strojvůdce.

Vlakové neštěstí v Londýně.

Záchranáři u vlakového neštěstí v Londýně.

Britský policista na střeše havarovaného vlaku v Londýně.

Záchranáři vyprosťují zraněného z havarovaného valku v Londýně.

Celkový pohled na neštěstí.

Mapka znázorňuje situaci při srážce vlaků v Londýně

Autor:

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Zatímco král bojuje s rakovinou, Harry a Meghan ukázali nový web s tituly

Král Karel III. a jeho syn princ Harry s manželkou Meghan Markle

VIDEO Britský král Karel III. (75) se vrátil z východoanglického Sandringhamu do Londýna, kde ho čeká...

Princ Harry přiletěl do Londýna za nemocným otcem, manželku nechal v Americe

Princ Harry přiletěl do Londýna poté, co palác den předtím oznámil, že král...

VIDEO Diagnóza rakoviny krále Karla III. (75) zaskočila celou britskou královskou rodinu. Princ Harry...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Teploty prudce spadly a jen tak nahoru nepůjdou. Na Šumavě je znovu sníh

16. dubna 2024  8:12

Teplé, až letní počasí, je definitivně pryč. Česko se v úterý probudilo do studeného rána, teploty...

Cimický osahával své pacientky. U soudu vypoví znalec, který minule nepřišel

16. dubna 2024  7:56

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Vzácný verdikt. Soud v Rusku přiznal pozůstalým po oběti mučení vysoké odškodné

16. dubna 2024  7:49

Ruský soud nařídil vyplatit odškodné ve výši 3,8 milionu rublů (asi 977 000 Kč) příbuzným mladého...

Naděje pro Dlabajovou. Německý europoslanec Pieper na vlivný post nenastoupí

16. dubna 2024  7:21

Německý europoslanec Markus Pieper rezignoval několik hodin před svým nástupem na vlivný post...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...