Teroristické hnutí aš-Šabáb na archivním snímku

Teroristické hnutí aš-Šabáb na archivním snímku | foto: AP

Zabijte i nás. Keňští muslimové zabránili islamistům v masakru křesťanů

  • 333
Nesmírnou odvahu prokázali muslimové v Keni, když se při přepadení autobusu postavili za své křesťanské spolucestující. „Zabijte nás všechny, nebo nás nechte na pokoji,“ řekli do očí bojovníkům teroristického hnutí aš-Šabáb, kteří jim přikázali rozdělit se na dvě skupiny - muslimskou a křesťanskou.

Šedesátka Keňanů v pondělí cestovala z hlavního města Nairobi do daleké Mandery u hranic se Somálskem a Etiopií, když je nedaleko cíle napadla skupinka somálských radikálů. Ti při incidentu zabili dva lidi a tři zranili.

Jednu z obětí islamisté zastřelili poté, co se pokusila o útěk. Ke zranění přišli i někteří muslimové, kteří se zastali křesťanských spolucestujících. „Odmítli se oddělit od nemuslimů a útočníkům řekli, aby je zabili všechny, nebo odešli,“ potvrdil incident keňskému serveru Daily Nation tamní guvernér Ali Roba. Somálská milice aš-Šabáb už se k útoku také přihlásila.

„Začali na náš autobus střílet, čímž nás donutili zastavit. Jedna střela mě zranila na zadku. Když se pustili do rozdělování cestujících podle jejich víry, uslyšeli jsme přijíždět další autobus. Útočníci se rozprchli, protože si mysleli, že je to policie. Když zjistili, že není, tak ten autobus zastavili. My jsme pádili zpátky do našeho autobusu a odjeli,“ popsal jeden z přeživších Abdirašíd Adan.

Policejní důstojník, který si nepřál uvést své jméno, keňským novinářům řekl, že do Mandery minulý týden přijelo mnoho členů aš-Šabábu. „Oznámili jsme to vládě, ale nic se nestalo a militanti dál terorizují místní.“ Varoval také, že Keňané se nejspíš budou muset sami ozbrojit, aby s teroristy mohli bojovat.

Kvůli útokům z Mandery utíkají zdravotníci a učitelé

Aš-Šabáb v minulosti v Keni podnikl několik podobných útoků, při kterých se zaměřoval jen na křesťany. Loni radikálové napadli autobus nedaleko Mandery a zabili 28 lidí, kteří právě jeli do Nairobi oslavit Vánoce. Jen o měsíc dříve také vystříleli autobus plný učitelů (více zde).

Letos v dubnu zastřelili 148 lidí na univerzitě Garissa. Mnoho muslimů tehdy pustili na svobodu, zatímco křesťany oddělili od ostatních a bez milosti zavraždili (více zde). Na incidenty na severu Keni doplácí i muslimové, kteří z velké většiny pocházejí ze sousedního Somálska. Za jejich statečností může stát i frustrace, protože od loňského útoku u Mandery odtamtud uprchlo přes dva tisíce učitelů a zdravotníků, píše BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video