Termální pramen v oblasti Norrisova gejzíru v Yellowstonském národním parku...

Termální pramen v oblasti Norrisova gejzíru v Yellowstonském národním parku (12. května 2016) | foto: Profimedia.cz

Turista v Yellowstonu spadl do kyselého vřídla, za pár hodin se rozpustil

  • 374
Hrůznou tragédií skončil výlet 23letého Američana do národního parku Yellowstone ve státě Wyoming. Nešťastnou náhodou spadl do kyselého pramene, v němž se jeho tělo během několika hodin úplně rozpustilo.

Bizarní incident se podle webu stanice CNN odehrál už v červnu tohoto roku, ale správa národního parku o něm informovala až nyní.

Podle její oficiální zprávy Nathaniel Scott se svojí sestrou opustili turistickou stezku v blízkosti Norrisova gejzíru. „Pohybovali se zde s jasným úmyslem najít místo ke koupání,“ uvedl pro CNN správce parku Lorant Veress. Neopatrný turista podle něj v jeden okamžik chtěl otestovat teplotu vody, ale uklouzl a spadl do pramene.

Jeho tělo později objevili záchranáři, kvůli zuřící bouři ho však nemohli vytáhnout. Když na místo dorazili následující den, ve vřící kyselé vodě už žádné ostatky nenašli. „Ve velmi krátké době se rozpustily,“ vysvětlil Veress.

Scottova sestra podle něj celou tragédii nahrávala na mobil, správa parku však video nezveřejní. Všechny návštěvníky nyní upozorňuje na nutnost dodržovat veškeré varovné cedule a nescházet z cesty.

Okolí Norrisova gejzíru je nejžhavější a nejstarší termální oblastí v Yellowstonu. Vědci zde v průzkumných vrtech naměřili až 237 stupňů Celsia. Voda vyvěrající na povrch je velmi kyselá, a to kvůli kyselině sírové produkované mikroorganismy, které rozkládají sulfan v půdě a kamenech.

Norrisův gejzír, Národní park Yellowstone

Norrisův gejzír, Národní park Yellowstone

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video