Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paris Hilton z Ruska se zlobí. Vstoupila do politiky a podporuje opozici

  6:26
V minulosti se jí říkalo ruská Paris Hilton. Pochází sice z prominentní rodiny, prý si ale vše ve svém životě vybojovala sama. Nálepky hezké zbohatlické holky se snaží stůj co stůj zbavit. Například tak, že se stala jednou z hlavních tváří moskevské opozice.

Xenija Sobčaková | foto: Profimedia.cz

Ona sama tvrdí, že není žádné prominentní dítko. Že si všechno vydřela sama a že jí nikdo nedal nic zadarmo. Taky říká, že si věří - a že i kdyby teď začala v televizi jako uklízečka, za tři měsíce už bude na obrazovce. Protože je prostě dobrá. Upřímně, ne každý v Rusku tenhle názor sdílí. Xenija Sobčaková opravdu je populární. Ale taky opravdu je z prominentní rodiny. Její otec, již zesnulý, býval blízkým přítelem a učitelem Vladimira Putina. A to by v tom byl čert, aby to v Xenijině životě nesehrálo žádnou roli!

Bývala příležitostnou herečkou, vcelku úspěšnou moderátorkou a také pravidelnou návštěvnicí nejlesklejších moskevských večírků. Zkrátka celebritou (jakkoli ošklivé je tohle slovo). Ale pak, minulé pondělí, ke Xeniji do bytu vtrhla policie a udělala jí domovní prohlídku. Zabavila horentní sumy v hotovosti.

Kvůli těm penězům má teď Sobčaková "na krku" daňový úřad. Ale to není to hlavní. Hlavní je změna, která se nejspíš odehrála v hlavě třicetileté "ruské Paris Hilton". A důsledky, které ta změna může mít pro její život. Ale popořadě...

V osmnácti se o politiku nezajímala

Xenijin otec Anatolij Sobčak se s Vladimirem Putinem seznámil v Petrohradu, tedy pardon, tehdy ještě Leningradu. Bylo to v 70. letech a oba byli tehdy na Leningradské státní univerzitě, konkrétně na právnické fakultě. Sobčak tam učil, Putin studoval. Říká se, že Sobčak byl mezi studenty oblíbený, měl smysl pro humor a tu a tam si i dovolil kritizovat režim. Putina vyučoval obchodnímu právu.

Putin v úřadě

Svůj šestiletý pobyt v Kremlu zahájil Putin smrští prezidentských dekretů. Nařídil například, aby všichni přistěhovalci povinně skládali zkoušku z ruštiny, aby občané měli přes internet lepší přístup k vládním dokumentům a politici aby vystavili větší veřejné kontrole své příjmy. Ruským občanům slíbil lepší bydlení, vojákům vyšší platy, studentům vyšší stipendia a matkám víc jeslí. Vládě dále uložil, aby do října vypracovala strategii penzijní reformy a plán hospodářského rozvoje do roku 2030.

Vladimir Vladimirovič pak "zběhl", hned po škole se dal ke KGB. Se svým někdejším pedagogem se však ještě setkal. Na samém počátku 90. let, zrovna když se rozpadal SSSR. Anatolij Sobčak se tehdy stal prvním demokraticky zvoleným starostou Leningradu, respektive už zase Petrohradu. A svého někdejšího žáka vzal k sobě na radnici.

Putin, tehdy již bývalý agent KGB, byl nejdříve jeho právním poradcem, později vedoucím výboru pro vnější vztahy. Sobčak toho tenkrát pro Putina hodně udělal a ten na to nezapomněl. Držel pak nad rodinou ochrannou ruku. Zvláště poté, co Anatolij Sobčak v únoru roku 2000 zemřel. V tu chvíli už byl Putin prezidentem, i když čerstvým. Zesnulý Sobčak po sobě zanechal (druhou) manželku Ljudmilu a právě Xeniju, jíž v té době bylo teprve osmnáct. Chodila do školy, o politiku nejevila zájem.

Pak začala její kariéra v showbyznysu a všechno se zdálo být tak nějak v pořádku, vždyť každý má své hvězdy. Někdo miluje Paris Hilton, někdo Václava Havla. Sobčaková sama přiznává, že politika jí vskutku byla dost dlouho "ukradená". Žila filmem a televizí, obklopena luxusem, jak už bylo řečeno. Tak co se potom stalo? Proč najednou začala chodit na mítinky ruské opozice? Naštvalo ji snad, že loňské parlamentní volby v Rusku byly provázené tolika podvody?

"Už nemůžu dál mlčet"

Ne, naštvala se ještě dřív: když Putin a Medveděv loni v září oznámili, že si hodlají vyměnit křesla. Že totiž Putin, tehdy premiér, se zase stane prezidentem a Medveděv odejde z Kremlu do čela vlády. A když pak po oněch zfalšovaných parlamentních volbách začaly velké opoziční mítinky, Sobčaková prý pocítila, že "už nemůže dál mlčet". Takhle to alespoň vysvětlila v nedávném rozhovoru pro ruský server Lenta.ru. Zároveň zdůraznila, že ačkoliv na demonstracích už není v davu, ale mluví na pódiu, nepovažuje se za žádnou oponentku režimu. A rozhodně ne za žádnou vůdkyni, která se vydá s vidlemi na Kreml.

"Ne, já neskanduji, že Putin je zloděj a že musí viset. Nebudu tohle říkat o člověku, který toho tolik udělal pro moji rodinu," dodala. Jenže tenhle rozhovor poskytla Xenija Sobčaková ještě před zmíněnou domovní prohlídkou. Jak mluví teď? Je velmi, velmi naštvaná. Ano, našli u ní peníze. Konkrétně více než milion eur a k tomu bezmála půl milionu dolarů a půl milionu rublů. Vše v hotovosti. Ačkoliv kvůli penězům do jejího bytu nepřišli (důvodem prohlídky u ní a ještě několika opozičních figur byly události ze 6. května, kdy při demonstraci došlo i na potyčky s policií), přehrabují se teď v jejích daňových přiznáních.

Minulý týden ji několik hodin vyslýchali a ona si pak na sociální síti Twitter postěžovala, že drtivá většina otázek se týkala právě peněz. Že by tedy na Xeniju Sobčakovou dopadla tvrdá ruka Kremlu, ústředí ruské moci, kterému už zase vládne Putin? Samozřejmě nic takového se nedá dokázat. Ale z pohledu zvenčí tomu minimálně všechno nasvědčuje. A není ani vyloučeno, že jednou Xenija Sobčaková definitivně shodí tvář "ruské Paris" a vrhne se do politiky. Možná ji k tomu dožene přesně to, co se jí teď děje.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...