Tým v ochranných oblecích u muže, který se zhroutil a zemřel na ulici poblíž...

Tým v ochranných oblecích u muže, který se zhroutil a zemřel na ulici poblíž nemocnice ve Wu-chanu. (30. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Bezvládné tělo na ulici. Fotograf zachytil strach v epicentru koronaviru

  • 141
Na ulici leží šedovlasý muž s rouškou na ústech, kolem těla hlídkují dva lidé v ochranných oblecích. Fotografovi agentury AFP se v čínském městě Wu-chan podařilo pořídit snímek, který s děsivou názorností zachycuje atmosféru v epicentru nákazy novým koronavirem 2019-nCoV.

Reportér agentury AFP spatřil mrtvého muže ležícího před obchodem s nábytkem ve čtvrtek ráno, krátce před tím, než na místo dorazili zdravotníci v ochranných oblecích. Než policisté celou scénu zakryli před zraky veřejnosti, podařilo se mu pořídit několik snímků.

Není jisté, jak přibližně šedesátiletý muž zemřel, místní úřady na dotaz reportérů k jeho případu žádné informace nezveřejnily. Kolemjdoucí však věří, že podlehl nákaze. „Je to strašné. Teď tu umírá tolik lidí,“ svěřila se reportérovi jedna žena.

Neznámý muž zkolaboval na ulici blok od nemocnice číslo šest, jednoho z hlavních center, kam míří lidé se symptomy. Experty, kteří tělo prozkoumali, okamžitě pokropili jejich kolegové dezinfekcí. Po dvou hodinách na místo dorazila dodávka s tmavými skly. Mrtvého zapnuli do žlutého vaku, naložili a odvezli. Speciální tým pak chodník vydezinfikoval.

Jedenáctimilionové město v provincii Chu-pej je epicentrem nového koronaviru, kterému v Číně do čtvrtka podlehlo 213 lidí. Nakažených jich je téměř deset tisíc. Současná epidemie tak svým rozsahem překonala tu, kterou před sedmnácti lety způsobil virus SARS. Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální stav zdravotní nouze.

Jen ve Wu-chanu napočítali zdravotníci přes sto padesát obětí. Čínská vláda nechala průmyslové velkoměsto totálně odříznout od zbytku světa. Zastavila všechny lety, zablokovala silnice a železnice. Většina lidí se bojí vycházet na ulici. Z rušné megalopole se stalo město duchů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Wu-chan, AFP, oděv, Virus

Video