Napůl vykouřený doutník Winstona Churchilla z roku 1947, který při aukci koupil...

Napůl vykouřený doutník Winstona Churchilla z roku 1947, který při aukci koupil sběratel za 12 tisíc dolarů. (13. října 2017) | foto: AP

V Americe za 12 tisíc dolarů vydražili Churchillův nedokouřený doutník

  • 28
Polovina kubánského doutníku, který v roce 1947 v Paříži kouřil tehdejší britský premiér Winston Churchill, byla podle bostonské aukční společnosti RR Auction ve středu vydražena za více než 12 tisíc dolarů (asi 262 tisíc korun). Koupil ji sběratel z Palm Beach na Floridě. Jeho jméno nebylo zveřejněno.

Podle BBC Churchill deseticentimetrový doutník zčásti vykouřil na pařížském letišti Le Bourget 11. května 1947. Od té doby jej měl u sebe britský letec Alan Turner, který tehdy Churchilla s manželkou do Paříže dopravoval.

Kubánský doutník značky La Corona s celým Churchillovým jménem si Turner uschoval společně s předsedovou fotografií, kterou pořídil těsně před návratem do Británie.

„Je na ní obklopen Francouzi, se kterými se bavil. Když nastoupil do letadla, tak doutník uhasil do popelníku, odkud jsem si ho já vzal do úschovy,“ uvedl.

Nejedná se o první vydražený Churchillův doutník, v roce 2015 se zbytek jednoho z nich prodal v Británii za dva tisíce liber.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue