Princ William si vzal Kate, dav je donutil políbit se dvakrát

  • 985
Londýn (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Následník britského trůnu princ William se oženil. Ve Westminsterském opatství si řekl ano s Kate Middletonovou. Obřad sledovaly stamiliony diváků na celém světě. Po obřadu pár zamířil v kočáru do Buckinghamského paláce, kde se desítky tisíc přihlížejících dočkaly hned dvou polibků novomanželů na balkóně.

Devětadvacetiletá brunetka z hrabství Berkshire zamířila Rolls Roycem s prosklenou střechou k branám Westminsterskému opatství přesně devět minut před jedenáctou dopoledne (dvanáctou našeho času). Cestu jí doplňoval nadšený křik fanoušků britské monarchie, Kate se nepřestávala usmívat a mávat. Nervozita na ní nebyla zdát, naopak působila uvolněně.

Královská svatba

O několik měsíců mladší William přijel do chrámu o půl hodiny dříve. Doprovodil ho mladší bratr Harry, kterého si ženich v jasně červené uniformě Irské gardy vybral za svědka. Princové ze svého sídla v Clarence House odjeli v šestimetrové limuzíně značky Bentley.

Nevěsta v bílých šatech s dlouhou vlečkou od Sarah Burtonové ze salonu zesnulého Alexandra McQueena vzbudila nadšené ovace příznivců britské královské rodiny, kteří se srotili v blízkosti chrámu.

Čerstvá vévodkyně z Cambridge, která nový titul získala od královny v ranních hodinách, pak s otcem prošla uličkou až k oltáři, kde už na ni čekal princ.

Prsten ve znamení tradice

Snoubenci před zraky oddávajícího arcibiskupa Rowana Williamse složili manželský slib. Princ William pak s lehkými nesnázemi nasadil Catherine jednoduchý snubní prstýnek z ceněného velšského zlata, jenž se u britských královských oddavek používá už od roku 1923. Podobný nosí i královna Alžběta II. a měla ho i princezna Diana, tragicky zesnulá matka prince Williama.

Po hlavním ceremoniálu se novomanželé odebrali do kaple Eduarda III. Vyznavače, aby podepsali manželské dokumenty. Westminsterským opatstvím mezitím zněly písně v podání tamního proslulého chrámového sboru.

Titul vévodů z Cambridge

Princ William bude po svatbě používat titul vévody z Cambridge a Kate se stane vévodkyní z Cambridge. Titul, který vybírá královna s poradci, Buckinghamský palác oznámil v ranních hodinách. William s budoucí manželkou získali i titul hrabat ze Strathearnu a baronů z Carrickfergusu.

Hosté začali opatství zaplňovat už před půl devátou ráno místního času (půl desáté našeho). Necelou hodinu po otevření opatství do své lavice usedli i manželé Beckhamovi. Známý fotbalista si na slavnost vzal řád britského impéria, připnul si jej však na špatnou stranu saka. (více zde)

Pozvánku na obřad dostalo 1 900 lidí, mezi nimi i některé kontroverzní osobnosti jako třeba brunejský sultán (omluvil se), syrský velvyslanec (Buckinghamský palác pozvání ve čtvrtek odvolal kvůli tvrdému potlačování nepokojů v jeho zemi) nebo třeba absolutistický monarcha z afrického Svazijska Mswati III.

Na cestu z obřadu svítilo novomanželům slunce

Královská svatba bezpochyby patří k nejvýznamnějším událostem ve Velké Británii za poslední desetiletí. Poslední podobně důležitou slavností byl sňatek ženichových rodičů, korunního prince Charlese a Diany Spencerové v létě 1981.

Po skončení obřadu novomanželé přejeli do Buckinghamského paláce v otevřeném kočáru, který byl vyroben v roce 1902 pro krále Eduarda VII. V té chvíli prvně vysvitlo slunce a střed britské metropole se na několik okamžiků zalil paprsky. Obloha se pak zase trochu zatáhla.

V půl třetí odpoledne novomanželé s rodinami vystoupili na balkóně k oblíbenému a toužebně očekávanému pozdravu. Britové se dočkali i polibku. A ne jednoho, William po chvilce mávání šibalsky mrkl na svou novomanželku Catherine a k v velké radosti desítek tisíc lidí ji políbil podruhé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video