Nizozemský politik Geert Wilders | foto: AP

Odpůrce islámu Wilders zrušil kreslířskou soutěž. Prý kvůli nebezpečí útoků

  • 163
Předseda nizozemské Strany pro svobodu a známý odpůrce islámu Geert Wilders zrušil kreslířskou soutěž, ve které chtěl najít nejlepší kresbu proroka Mohameda. Soutěž rozhořčila tisíce muslimů a v Pákistánu se kvůli ní odehrál protestní pochod. Ten skončil poté, co Wilders prohlásil, že nebezpečí by bylo příliš vysoké.

„Já osobně bych nikdy kampaň proti islámu nezastavil, ale nebezpečí útoků proti nevinným lidem a proti Nizozemsku, které z navrhované soutěže vyplývá, je příliš vysoké,“ napsal Wilders v prohlášení. „Moje tvrzení o netolerantní povaze islámu se tímto potvrdilo,“ dodal.

Nakresli si proroka Mohameda. Odpůrce islámu Wilders provokuje muslimy

Nizozemská policie v úterý zadržela 26letého muže, který je podezřelý z toho, že plánoval útok na Wilderse. Jeden z pákistánských hráčů kriketu zase v souvislosti se soutěží na Facebooku vypsal odměnu 24 tisíc dolarů (530 tisíc korun) za zabití Wilderse a jeho ultrapravicových stranických kolegů.

Pákistánská vláda, která si v minulých dnech na soutěž Nizozemsku stěžovala, v pátek její zrušení oslavovala. Ministr informací Fauád Čaudhrí označil zrušení soutěže na Twitteru za „velké vítězství“ pro pákistánskou vládu a lid.

Tisíce radikálních pákistánských muslimů také v pátek ukončily svůj protest proti plánované soutěži. Ve středu se z východopákistánského města Láhaur k metropoli Islámábádu vydal asi desetitisícový protestní pochod, který zorganizovalo islamistické hnutí Tehríke Labajk. 

Nizozemská vláda se od soutěže oficiálně distancovala s tím, že jde o Wildersovu soukromou aktivitu, která má hlavně provokovat. To však Wilders odmítl a prohlásil, že soutěží bojuje o svobodu projevu. Soutěž se měla konat v listopadu ve Wildersově parlamentní kanceláři. 

Wilders plánoval „islámskou safari“ v Molenbeeku, policie mu to zatrhla

Poslanec uvedl, že se mu sešlo přes dvě stě příspěvků. Porotcem měl být americký karikaturista Bosch Fawstin a vítěz měl získat deset tisíc dolarů (asi 220 tisíc korun).

Islám zakazuje zobrazování Alláha a proroka Mohameda, ale i lidí a zvířat obecně. Muslimové po celém světě tak podobné kresby považují za urážlivé a v minulosti proti nim několikrát protestovali. V lednu 2015 kvůli karikatuře Proroka zaútočili atentátníci na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo a zabili dvanáct lidí

O deset let dříve se v násilí zvrhly protesty proti karikatuře na stránkách dánského deníku Jyllands-Posten a následně i dalších médií. Prorok Mohamed měl tehdy na hlavě místo turbanu bombu.

Wilders zrušení soutěže okomentoval i na Twitteru:

30.srpna 2018 v 21:33, příspěvek archivován: 31.srpna 2018 v 11:33

Islam showed its true face once again with death threats, fatwas and violence. However, the safety and security of my fellow countrymen comes first. https://t.co/1IL5NFWR7d

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video