Geerta Wilderse

Geerta Wilderse | foto: AP

Soud uznal Wilderse vinným z diskriminace, ale nepotrestal ho

  • 102
Nizozemský soud uznal krajně pravicového politika Geerta Wilderse vinným z diskriminace. Obvinění z podněcování k rasové nenávisti ho zprostil. Trest mu neuložil. Wilders se proti rozsudku hodlá odvolat.

Soud uznal Wilderse vinným z diskriminace na základě incidentu z března 2014. Šéf parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) tehdy na setkání s občany před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Méně, méně, méně,“ skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů.

„Postaráme se o to,“ slíbil Wilders. Imigranty z Maroka - kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země - přitom označil za „špínu“.

Soudce Hendrik Steenhuis uvedl, že Wilders svými výroky Maročany paušálně urazil. Požadovanou peněžitou pokutu mu ale neuložil. Usvědčení ze zločinu je podle soudce pro demokraticky zvoleného politika dostatečným trestem.

Wilders se odvolá

Pátečního líčení se Wilders neúčastnil, podle nizozemského tisku ale už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Soudce je zaujatý a „prohlásil Maročany za rasu a usvědčil polovinu Nizozemců“, citovala Wilderse agentura Reuters.

„Nizozemsko se stalo nemocnou zemí,“ uvedl Wilders na videu zveřejněném po výroku soudu. „Nikdy nebudu mlčet. Nedokážete mě zastavit,“ dodal. Proces byl podle něj snahou zabránit mu ve vítězství v nadcházejících parlamentních volbách. Premiérovi Markovi Ruttemu „a zbytku multikulturní elity“ vzkázal, že nedokážou PVV porazit. „Nizozemci chtějí svou zemi zpět,“ řekl. Rutte už oznámil, že po volbách neuzavře s Wildersem koalici, pokud se za své výroky o Maročanech neomluví.

V Nizozemsku se v polovině března příštího roku budou konat parlamentní volby. Wildersova PVV je v aktuálních předvolebních průzkumech nejsilnější stranou. Během procesu s předsedou strany v anketách ještě posílila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video