Studie WHO zpochybnila účinek remdesiviru na covid. Český lékař oponuje

  • 249
Klinické testy v rámci programů Světové zdravotnické organizace (WHO) tvrdí, že podávání látky remdesivir nemá žádný či jen malý vliv na délku hospitalizace a na šanci na přežití pacientů s nemocí covid-19. Podle výrobce remdesiviru, americké společnosti Gilead, nejsou data z klinických testů WHO v souladu s předchozími údaji.

„Studie, která se uskutečnila ve 30 zemích, se zaměřila na vliv podávání léků na celkovou úmrtnost pacientů, na nutnost zavedení plicní ventilace a na délku hospitalizace pacientů,“ uvedla WHO. Studie obsahující výsledky testů bude publikována ve specializovaném časopise a v současnosti je ve fázi revize.

K obdobným závěrům studie WHO došla i u látek hydroxychlorochin, lopinavir a interferon beta. 

Šestiměsíční klinické testy týmů Světové zdravotnické organizace ve třiceti zemích světa zahrnuly zhruba 11 000 pacientů. Česká republika není mezi zeměmi, kde se výzkum WHO uskutečnil.

Americká společnost Gilead, která remdesivir vyrábí, nechtěla studii komentovat. Uvedla ale, že její výsledky nejsou v souladu s údaji z předchozích studií, které naopak přínos léku potvrdily. Gilead minulý týden zveřejnil studii, podle které remdesivir urychlil úspěšnou léčbu pacientů s nemocí covid-19 a snížil jejich úmrtnost. Studie byla vydána v časopise The New England Journal of Medicine.

Remdesivir zrychlí ústup covid-19, ukáže studie. Smrtnost snížil o 31 %

Látka remdesivir, kterou vyvinul tým pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře, původně měla sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu. Lék je však od března nasazován i při léčbě pacientů s covidem-19. 

Česká vláda tento týden schválila nákup 10 000 dávek tohoto léku za 205 milionů korun. Od příštího roku bude remdesivir hrazen pojišťovnami běžným způsobem podle úhradové vyhlášky.

Remdesivir pomáhá, tvrdí český odborník

Podle vedoucího lékaře Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka remdesivir  v současné době nejvíc pomáhá hospitalizovaným s lehčím průběhem covidu-19, aby se jejich stav nezhoršil. K výsledkům klinických testů Světové zdravotnické organizace, které vliv léku na délku hospitalizace či přežití popírají, se Balík podrobněji vyjadřovat nechtěl.

Spojené státy vykoupily remdesivir na tři měsíce, jiné země mohou mít smůlu

„Naše zkušenosti jsou ale takové, že při dodržení specifických indikačních podmínek lék funguje. Dokonce jsem přesvědčený, že mnoho pacientů ochránil před přechodem na intenzivní péči,“ řekl na dotaz ČTK. 

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) výsledky studie nebudou mít na povolení užívání v Česku žádný vliv. „Obecně lze říci, že veškeré tyto údaje hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky v rámci podmínečné registrace, která byla remdesiviru udělena,“ sdělila ČTK mluvčí SÚKL. 

V Česku byl lék podaný od 24. března zhruba tisícovce pacientů, zásoby na říjen mají být pro 1 650 lidí. 

VIDEO: Testovali jsme, co vdechujeme z roušek:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue