Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Babička je ekočuně, jezdí v SUV a smaží maso. Němce rozdělila satira

  • 1068
Velkou bouři vyvolala v Německu píseň na ekologické téma v podání dětského sboru, kterou odvysílal kanál Westdeutscher Rundfunk (WDR). Text líčí babičku jako neekologické čuně (v němčině též svině), které jezdí v SUV, na motorce a velkou výletní lodí. Umělecký ředitel televize Tom Buhrow se za text písně musel omluvit.

Text je napsaný na melodii starší žertovné písně německých dětí „Moje babička řídí motocykl v kurníku“. Babičce vyčítá neekologické chování, kromě způsobů přepravy (na motorce jezdí v pečovatelském domě místo invalidního vozíku) třeba to, že často smaží kotlety, které levně kupuje ve výprodeji.

Moje babička je ekočuně

Moje babička jezdí v kurníku na motorce, motorce, motorce.

Každý měsíc projezdí tisíc litrů benzinu super, má babička je ekočuně.

Moje babička říká: Motorka je hodně cool, fakt je hodně cool, fakt je hodně cool.

Jezdí na ní v domově důchodců jako na invalidním vozíku, moje babička je staré ekočuně.

Moje babička jede v SUV k lékaři, k lékaři, k lékaři.

Přejede dva dědy s chodítkem, má babička je staré ekočuně.

Má babička každý den smaží kotletu, kotletu, kotletu.

Maso z diskontu je tak dobré, protože je skoro zadarmo, moje babička je staré ekočuně.

Moje babička už nelétá, je rafinovaná, rafinovaná, rafinovaná.

Místo toho se desetkrát do roka plaví na výletní lodi, moje babička přece není žádné ekočuně.

Moje babička přece není žádné ekočuně.

Greta Thunbergová z audiozáznamu: „We will not let you get away with this.“ (Nedovolíme, aby vám tohle prošlo.)

Na konci videa dívky ze sboru s vážným pohledem pohybují rty a místo jejich hlasu je slyšet hlas klimatické aktivistky Grety Thunbergové, jak říká: „We will not let you get away with this.“ - Nedovolíme, aby vám tohle prošlo. Což je věta z jejího projevu „How dare you“ proneseného na klimatickém summitu OSN.

WDR tvrdí, že píseň brala jako neškodnou satiru. „Po přečtení textu jsem postavu babičky chápal jako symbol nás všech,“ hájil se v médiích sbormistr Zeljo Davutovic.

Veřejnost to viděla jinak, strhla se lavina nevole a kritiky, především na sociálních sítích, sešlo se ale i několik protestních shromáždění.

Na facebookovém profilu televize se pod příspěvkem s písní objevily tisíce komentářů, převažovaly ovšem odmítavé, kritické. Televize tlaku ustoupila, video smazala a lidem se omluvila za „neúspěšnou akci“.

Předseda vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet (CDU) se rozhodl v sobotu večer ve speciálním vysílání WDR 2 zavolat uměleckému řediteli WDR Tomu Buhrowovi, aby se k videu vyjádřil. Buhrow označil „nešťastnou píseň o babičce“ jako chybu.

„Omlouvám se za to,“ řekl Buhrow od postele svého dvaadevadesátiletého otce, za kterým byl právě na návštěvě v nemocnici. Podotkl, že jeho otec vždy tvrdě pracoval a „není to žádná ekologická svině“.

Výtky přišly také od dalšího politika, Thomase Nückela z FDP, který je zároveň členem vysílací rady WDR. „Satira může být jedovatá, ale nesmí se dostat do nebezpečného pásma agitace,“ napsal na Twitteru.

Někteří politici rovněž kritizovali, že jsou podle nich děti v debatě o ochraně klimatu zneužívány dospělými. Zemský premiér Laschet napsal na svém twitterovém účtu, že „navádění mladých proti starým je nepřijatelné“.

Na záchranu planety máme 12 let, řekli v Rozstřelu studenti stávkující za klima

Nejhlasitější kritici písně jsou často popisováni coby sympatizanti krajní pravice, ta je údajně i za svoláním protestů. „V Kolíně nad Rýnem demonstrují neonacisté před vysílacím centrem WDR,“ psal na Twitteru člen Strany zelených Sven Lehmann. Německá asociace novinářů žádala o ochranu před „členy krajně pravicové scény“ pro novináře Dannyho Holleka z WDR, který o písni aktivně diskutoval na sociálních sítích.

V omluvě na Facebooku televize litovala, že „tato satira zranila city části publika“, protože to nebylo záměrem akce. „Šlo o to zachytit mezigenerační konflikt, který se odráží v hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost)“, napsala televize na sociální síti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video