Jimmy Carter (vlevo) a Walter Mondale na sněmu Demokratické strany (15. července 1976) | foto: Reuters

Zemřel Walter Mondale. Viceprezident, co sám boj o Bílý dům drtivě prohrál

  • 18
Zemřel Walter Mondale. Viceprezidentovi Jimmyho Cartera bylo 93 let. Mondale, který v prezidentských volbách 1984 utrpěl jednu z nejdrtivějších porážek v historii boje o Bílý dům, podle pozůstalých zemřel v pondělí v Minneapolisu. Příčinu smrti rodina neuvedla.

Mondale působil jako viceprezident v éře demokratického prezidenta Jimmyho Cartera.

Za demokraty pak sám v roce 1984 kandidoval na prezidenta. Jako svou pravou rukou si vybral Geraldinu Ferrarovou, která se tak stala první ženou nominovanou na viceprezidentku. Mondale ale utrpěl jednu z nejhorších porážek v prezidentských volbách, když prohrál ve 49 z 50 států, uvedla agentura Reuters.

Agentura AP připomněla, že Mondale působil jako generální prokurátor státu Minnesota a senátor. Kráčel ve šlépějích svého politického mentora Huberta Humprhreye až k funkci viceprezidenta, kterou zastával za Jimmyho Cartera v letech 1977 až 1981.

Mondaleho vlastní pokus o dobytí Bílého domu ale připadl na vrchol popularity republikánského prezidenta Ronalda Reagana, a tak v den voleb vyhrál jen ve svém domovském státu a v hlavním městě Washingtonu.

V 90. letech jej prezident Bill Clinton jmenoval do prestižní funkce amerického velvyslance v Japonsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video