Čokoládová kačátka prodávaná v britském řetězci Waitrose. Označení figurky z...

Čokoládová kačátka prodávaná v britském řetězci Waitrose. Označení figurky z tmavé čokolády někteří odsoudili jako rasistické. (10.4.2019) | foto: livia a. aliberti, Twitter

Rasismus. Zákazníci si stěžovali na káčátko z tmavé čokolády, šlo z pultů

  • 675
Waitrose, britský řetězec prodávající potraviny, byl nařčen z rasismu. Ve svých prodejnách totiž nabízel trojici velikonočních kačátek ze tří druhů čokolády, z nichž ta nejtmavší nesla označení „ugly“, tedy „ošklivý“. Právě to někteří zákazníci vnímali jako rasistické, řetězec proto výrobek stáhl, píše server Independent.

Velikonoční balení obsahovalo kromě kačátka z tmavé čokolády také káčátko z bílé čokolády, které bylo označené jako „ochmýřené“, a mléčné čokolády, označené jako „kadeřavé“.

Někteří zákazníci na nápisy na obalu čokolády reagovali na sociálních sítích.

„Ošklivé je to tmavé napravo. Zaslechla jsem ženy, které říkaly, že to není v pořádku,“ vyjádřila se jedna zákaznice na svém twitterovém účtu. „A souhlasím … vůbec to nepůsobí dobře. Měli tisíce jiných možností … proč tedy ošklivé?“ doplnila.

07.března 2019 v 18:21, příspěvek archivován: 10.dubna 2019 v 08:41

Crispy, Fluffy and Ugly - trio of Easter ducklings at #waitrose . Ugly is the dark one on the right. Overheard women saying “this is not right” , I agree, doesn’t look good at all. Thousands of other options... why #ugly????? https://t.co/bw5iFCcPuz

Na základě dalších stížností od jiných zákazníků řetězec výrobek dočasně stáhl z prodeje a z obalu odstranil původní pojmenování káčátek. V současnosti je již balení čokoládových figurek opět v prodejnách.

„Velmi se omlouváme za jakékoliv nepříjemnosti způsobené tímto produktem, v žádném případě jsme tím nechtěli někoho urazit,“ řekla mluvčí řetězce Waitrose.

Indický herec obvinil kavárnu v Praze z rasismu. Nedorozumění, hájí se podnik

„Tento výrobek jsme z prodeje odstranili před několika týdny a změnili označení káčátek. Už jsou zpět v prodeji,“ doplnila mluvčí.

Některým twitterovým uživatelům se ale naopak nelíbilo, že Waitrose „podlehl tlaku politické korektnosti“.

09.dubna 2019 v 08:26, příspěvek archivován: 10.dubna 2019 v 08:42

Are @waitrose actually having to remove a chocolate Duck for sale because they called it an ugly duckling and people think it's racist

„Politická korektnost se zbláznila … už zase,“ napsal jeden z uživatelů. „Proč by měly být tři různé druhy čokolády rasistické? Waitrose to jen zhoršuje tím, že se v obavách z pomluv přizpůsobuje,“ napsal jiný.

Líbí se vám „ugly“ káčátko?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 17. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 13980
Ne
Ne 303

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video