Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Wagnerovci by mohli skončit, řekl Prigožin. V Sevastopolu hořel sklad paliva

Sledujeme online   7:05aktualizováno  16:06
Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina by mohla brzy přestat existovat, řekl její šéf Jevgenij Prigožin. Informovala o tom agentura Reuters, která ale zároveň poznamenává, že není jasné, jak vážně svá slova myslel. V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym v sobotu hořel obří zásobník s palivem, zřejmě po útoku dronem. Hasiči požár po několika hodinách dostali pod kontrolu.

Vyjádření šéfa wagnerovců, který se opakovaně dostává do sporů s vedením ruské armády, v pátek na sociálních sítích zveřejnil jeden z ruských válečných blogerů. Prigožin ve videu hovoří o potřebě dělostřeleckých granátů na frontě, a pak poznamená, že „dnes se blížíme do bodu, kdy Wagnerova skupina skončí“. „Wagnerova skupina v krátké době přestane existovat. Staneme se historií, není se čeho bát, takové věci se stávají,“ dodal.

Kdy přesně slova pronesl, není podle Reuters zřejmé. Agentura také poznamenává, že Prigožin nezřídka mluví ironicky. V týdnu třeba hovořil o tom, že u Bachmutu na východě Ukrajiny se plánuje klid zbraní kvůli návštěvě amerických novinářů, aby nedlouho poté řekl, že jen vtipkoval.

Právě u Bachmutu, který je nyní klíčovým bojištěm na Ukrajině, jsou wagnerovci hlavní silou na ruské straně. Prigožin nedávno připustil, že jeho síly mají značné ztráty, podle něj kvůli nedostatečné podpoře Moskvy. Vyjádřil také obavy z možné ukrajinské protiofenzivy u Bachmutu, o který se bojuje už od loňského léta.

V Sevastopolu vzplanul obří požár

V přístavu Sevastopol na ukrajinském poloostrově Krym, který anektovalo Rusko, dnes vypukl obrovský požár velkého zásobníku paliva pro plavidla ruské Černomořské flotily, informovala ruská i ukrajinská média. Podle místního proruského činitele Michaila Razvožajeva požár zřejmě způsobil útok bezpilotního letounu. Kolem poledne politik hlásil uhašení otevřeného ohně.

„Podle předběžných informací požár způsobil bezpilotní letoun,“ napsal Razvožavej brzy ráno Telegramu. „Plocha požáru je přibližně 1 000 metrů čtverečních,“ dodal. Později sdělil, že podle předběžných informací oheň mají na svědomí dva nepřátelské bezpilotní letouny.

„Otevřený požár na ploše 1 000 metrů čtverečních je uhašen. Hasiči nyní plochu kropí,“ informoval kolem poledne s poznámkou, že do boje s ohněm se zapojilo přes 150 lidí, kterým přijel na pomoc mimo jiné požární vlak.

Šéf proruské správy Krymu Sergej Aksjonov na sociální síti telegram uvedl, že protivzdušná obrana dnes sestřelila nad poloostrovem dva drony. „Nejsou žádné oběti ani škody,“ napsal.

Požár v Sevastopolu zničil více než deset nádrží s ropnými produkty o kapacitě asi 40 000 tun, které byly určené pro ruskou Černomořskou flotilu, která má v přístavu základnu, řekl později serveru RBK-Ukrajina mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Razvožajev hovořil o zničení čtyř nádrží.

Jusov označil incident za „boží trest“, a to i za zabité civilisty v Umani včetně pěti dětí. Odkázal se přitom na páteční ruský vzdušný úder, při kterém v Umani zahynulo 23 lidí a v Dnipru další dva. Ukrajinské úřady v sobotu sdělily, že mezi oběťmi je pět dětí a nikoliv čtyři, jak informovaly původně. Jusov nepotvrdil, že by za požárem v Sevastopolu stál Kyjev, jak tvrdí ruské zdroje, upozornila agentura AP.

Sevastopol se nachází na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Od loňského února, kdy Moskva vyslala na Ukrajinu invazní vojska, je opakovaně terčem vzdušných útoků, napsala už dříve agentura Reuters. Ruští představitelé z úderů viní Ukrajinu, Kyjev se k podobným útokům oficiálně nehlásí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

USA budují radiační senzory

Experti se od začátku ruské invaze z loňského února obávají, jestli ruský prezident Vladimir Putin není připraven použít jaderné zbraně v boji, což by bylo poprvé od roku 1945, kdy je ve válce proti Japonsku nasadily Spojené státy. Nynější přípravy jsou podle deníku zatím nejjasnějším důkazem toho, že Washington podniká konkrétní kroky, aby se připravil i na tento nejhorší možný scénář ruské války proti Ukrajině.

Jedno ze specializovaných oddělení amerického Národního úřadu pro jadernou bezpečnost (NNSA) listu potvrdilo, že „v celém regionu“ buduje síť atomových senzorů, které budou schopné „určit velikost, umístění a účinky jakéhokoli jaderného výbuchu“, čímž Rusku znemožní na Ukrajině použít jaderné zbraně, aniž by se přišlo na to, že za útokem stálo.

Přicházelo by to v úvahu například, pokud by Moskva falešně obvinila Kyjev, že odpálil jadernou zbraň. Obavy z toho, že by Rusko mohlo použít jaderné zbraně opakovaně vzbudily některé výroky ruského prezidenta a třeba také loňské nepodložené tvrzení Moskvy o tom, že Ukrajina sestavuje špinavou bombu, tedy takovou, která po výbuchu zamoří okolí radioaktivním materiálem pomocí exploze konvenční výbušniny.

NYT také dříve informoval o tom, že loni v říjnu ruští vojenští velitelé probírali možnost použití taktické jaderné zbraně na Ukrajině. Washington před tím opakovaně varoval. Takový krok by podle něj byl „vážnou chybou“ a znamenal by pro Rusko následky.

Nově instalované senzory by posloužily i v případě pohotovosti v některé z jaderných elektráren na území Ukrajiny. Jejich informace by bylo možné využít například k lepší ochraně veřejnosti.

Epicentrem bojů je Bachmut a Marjinka

Ruské invazní síly se dál soustředí na útočné operace u měst Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doněcké oblasti, uvedl v sobotu ráno ukrajinský generální štáb v pravidelné situační zprávě. Rusové tam podle něj za poslední den podnikli 48 útoků. „Epicentrem bojů je Bachmut a Marjinka a naši vojáci statečně drží obranu,“ tvrdí štáb.

Moskvou dosazené úřady v sobotu uvedly, že bez proudu zůstalo po ukrajinském ostřelování město Nová Kachovka v Chersonské oblasti, kterou Rusové z části kontrolují. Okupační úřady podle serveru Meduza tvrdí, že Nová Kachovka a okolní obce jsou pod tvrdou dělostřeleckou palbou ukrajinských ozbrojených sil.

Rusové naopak podle agentury AP ostřelovali část Chersonské oblasti, která je pod kontrolou Ukrajiny. V obci Bilozerka při ostřelování zahynul jeden člověk a další byl zraněn, uvedla oblastní prokuratura. Informace znepřátelených stran v podmínkách války je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů.

V Bachmutu, který se Rusové snaží dobýt už řadu měsíců, podle Ukrajinců pokračují boje. „Kromě toho během dne nepřítel vedl neúspěšné útočné akce ve směru na Bohdanivku a Časiv Jar,“ uvádí velení ukrajinských ozbrojených sil, které také tvrdí, že invazní síly nebyly úspěšné ani v útocích na Avdijivku nebo Marjinku. V okupovaných částech Záporožské a Chersonské oblasti Rusové podle Kyjeva pokračují v obranných operacích.

Informace znepřátelených stran v podmínkách války je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů.

Boje o Bachmut pokračují. Ukrajina hlásí odražení všech útoků

Ukrajinský generální štáb zároveň připomíná ruský vzdušný úder na Ukrajinu z pátečního brzkého rána, který podle ukrajinské armády zasáhl civilní objekty a obytné domy. „Celkem nepřítel za uplynulý den odpálil 23 řízených střel typu Ch-101 a Ch-555. Naši obránci zničili 21 řízených střel a také dvě operativně taktická bezpilotní letadla a dva útočné drony,“ uvádí ukrajinský štáb, jenž viní ruská vojska z porušování mezinárodního humanitárního práva.

Rusko v pátek časně ráno podniklo vzdušné útoky na mnoha místech Ukrajiny, včetně Kyjeva, kam ve stejný den přicestovali český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Oba státníci v sobotu v návštěvě Ukrajiny pokračují.

Páteční útok v ukrajinské metropoli nezpůsobil žádné oběti ani vážnější škody, ve městě Uman však úřady informují o 23 mrtvých a v Dnipru o dvou, mezi oběťmi jsou i děti.

Ruské ministerstvo obrany i tentokrát tvrdilo, že útočilo na vojenské cíle. Ruské úřady zároveň obvinily ukrajinskou armádu z ostřelování okupovaného Doněcka, kde podle starosty Alexeje Kulemzina přišlo o život sedm lidí. Rovněž Kyjev opakovaně prohlásil, že neostřeluje města a civilní cíle.

Britské ministerstvo obrany ve své sobotní pravidelné analýze bojů píše, že ruský páteční vzdušný úder zřejmě svědčí o odklonu Moskvy od útoků z velké vzdálenosti. A upozorňuje, že to byl první rozsáhlý ruský vzdušný úder od března. „Vlna (úderů) zahrnovala méně raket než (útoky) přes zimu a je nepravděpodobné, že mířila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu,“ píše britský resort obrany.

Ukrajinští vojáci připravují palbu z houfnice na frontové linii u Bachmutu. (23. dubna 2023)

Existuje podle něj reálná možnost, že se Rusko pokoušelo útočit na ukrajinské záložní jednotky a vojenské dodávky poskytnuté Ukrajině. Tuto verzi o den dříve prosazovala Moskva, podotkla v sobotu stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. „Rusko používá neefektivní postup zaměřování a upřednostňuje domnělou vojenskou nutnost před předcházením vedlejším škodám, včetně úmrtí civilistů,“ píší Britové.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě upozorňuje, že geolokační záběry ukazují rozsáhlé škody na obytné budově v Umanu, kde zahynuly dvě desítky civilistů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...