Třináctiletý Australan našel dopis v láhvi od kokakoly, když rybařil se svým otcem. (16. července 2019) | foto: Profimedia.cz

V Austrálii našli 50 let starý vzkaz v láhvi. Napsal ho emigrant z Británie

  • 2
Na australské pobřeží vyplaval vzkaz v láhvi z roku 1969. Objevil ho otec se synem na jižním pobřeží země. Napsal ho tehdy třináctiletý anglický emigrant Paul Gilmore během cesty na lodi podél jihoaustralského břehu. Muž se nyní plaví po Baltu, jeho sestra však říká, že „bude šťastný jako blecha“, až se o nálezu dozví.

Australan Paul Elliott australské veřejnoprávní stanici ABC řekl, že jeho devítiletý syn Jyah láhev našel na pláži na pobřeží státu Jižní Austrálie, kam se vydali rybařit.

Autor ve vzkazu ze 17. listopadu 1969 napsal, že jeho rodina se rozhodla emigrovat z Velké Británie do Austrálie, a udal také adresu na předměstí Melbourne, kam se Gilmorovi měli nastěhovat.

17.července 2019 v 10:36, příspěvek archivován: 17.července 2019 v 11:48

Message thrown overboard 50 years ago washes up, sparking search for author Paul Gilmore https://t.co/m1oxPklIpc https://t.co/i2rqwTtA2Z

Případného nálezce chlapec žádal, aby na melbournskou adresu na dopis odpověděl. To už Elliottovi udělali a k hledání pisatele využili i modernější prostředky jako Facebook.

Ve čtvrtek stanice ABC informovala, že našla Gilmorovu sestru Annie Crosslandovou. „Je to úžasné, absolutně neuvěřitelné. Bude šťastný jako blecha,“ řekla žena s tím, že její bratr je právě na plavbě po Baltu. 

„Naposledy plul na lodi pravděpodobně právě při cestě do Austrálie. Plavby ho moc neberou,“ dodala. Další člen rodiny David pak potvrdil, že je to bratrovo písmo. „Jen byl tehdy mladší,“ říká.

Vzpomíná si, že Gilmore tehdy na lodi psal nějaké dopisy a dával je do lahve. Na moře jich podle jeho slov vypustil šest. Ta, kterou nyní našli Elliottovi, podle ABC pochází zřejmě z posledního úseku plavby mezi Freemantlem a Melbourne.

Svou polohu tehdy anglický hoch udal jako „tisíc mil východně od Freemantlu“, města na západoaustralském pobřeží. Láhev byla nalezena na západním pobřeží Eyreova poloostrova, který je součástí státu Jižní Austrálie.

V Austrálii našli nejstarší vzkaz v lahvi, moře ho vydalo po 132 letech

Podle oceánografa Davida Griffina však není možné, aby láhev plula padesát let a pořád byla poblíž Austrálie. „Oceán nikdy není v klidu,“ vysvětluje expert s tím, že láhev se vzkazem byla pravděpodobně celé roky někde na pláži a pak ji jednou vyplavila bouře.

V 60. letech minulého století emigrovaly do Austrálie statisíce Britů poté, co jim australská vláda začala finančně přispívat na zaplacení cesty. Děti cestovaly zdarma. Čtvrtina britských imigrantů se ale během pár let vrátila zpátky do své vlasti, když život v Austrálii nenaplnil jejich očekávání, napsala agentura AP.

Loni byl na písečné pláži v odlehlé oblasti Západní Austrálie objeven vůbec nejstarší vzkaz v láhvi. Rodina z australského města Perth ho našla téměř 132 let poté, co byl vhozen do moře z německé lodi v Indickém oceánu. Dopis byl součástí experimentu německé námořní observatoře, který se týkal námořních tras.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video