Izraelce zneklidnila výzva na Facebooku. Ilustrační foto

Izraelce zneklidnila výzva na Facebooku. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Izrael zneklidnila výzva na Facebooku, burcovala Palestince k povstání

  • 53
Izraelský ministr informatiky Juli Edelstein požádal majitele sociální sítě Facebook o zablokování jedné z jejích stránek. Objevila se na ní totiž výzva Palestincům, aby povstali a dobyli izraelské území. To by podle Izraelců mohlo v oblasti vyvolat nepokoje podobné těm, které sociální sítě spustily v mnoha blízkovýchodních státech.

Podle Edelsteina stránka jasně překročila hranice mezi svobodou slova a podněcování k násilí. Ministr poukázal na to, že na stránce se začaly stále více objevovat rasistické texty a výzvy ke genocidě. "Dne posledního soudu se dočkáme jen tehdy, až muslimové zabíjí všechny Židy," mohli se se tam lidé například dočíst.

Stránka nazvaná Třetí palestinská intifáda vznikla na počátku března. Pod vyobrazením zaťaté pěsti v barvách palestinské vlajky se na ní objevil nápis: "Palestina bude osvobozena a osvobodíme ji my".

Co je intifáda

Arabové slovem intifáda označují povstání. Výraz se často používá pro ozbrojený boj Palestinců proti Izraeli. Součástí tohoto boje jsou i teroristické útoky.

V minulosti došlo ke dvěma intifádám. Ta první trvala šest let, mezi rokem 1987 a 1993. Druhá vypukla na začátku druhého tisíciletí a trvala nejméně 4,5 roku.

Zdroj: Wikipedia

Její autoři vyzvali obyvatele okolních arabských států, aby se 15. května vydali na pochod do Palestiny a osvobodili ji. Autoři výzvy datum nevybrali náhodně. Arabové patnáctý květnový den označují jako Al-Nakba, tedy den katastrofy.

Připomínají si svůj útěk po vzniku státu Izrael v roce 1948. Z nového území židovského státu po jeho založení uprchlo na 700 tisíc Palestinců. Výzvu podpořilo více než 350 tisíc lidí.

Mluvčí Facebooku Andrew Noyes prohlásil, že výzvu nejprve považovali za mírumilovnou. Uznal ale, že obsah stránky se postupně degradoval na přímé výzvy k násilí a na projevy nenávisti. I v jiných takových případech prý platí pravidlo, že se obsah stránky zablokuje.

Blízkovýchodní země zasáhla od počátku roku vlna nepokojů, které v mnoha případech vyústily v pád dlouholetých režimů. Protesty iniciovala zejména mládež, která mezi sebou komunikovala právě přes sociální sítě a internetové vyhledávače.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video