Homosexuálních ovcí se zastala i slavná sportovkyně Martina Navrátilová. Ilustrační foto.

Homosexuálních ovcí se zastala i slavná sportovkyně Martina Navrátilová. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Výzkum homosexuálních ovcí vyvolal protesty

  • 315
Organizace homosexuálů v USA zahájily protesty proti výzkumu Oregonské univerzity. Vědci na homosexuálních ovcích zjišťují, zda je možné tyto sklony u zvířat potlačovat. Aktivisté se obávají, že případně objevené technologie na "odvykání" homosexualitě by pak mohly být aplikovány i na lidech.

Podle serveru Fr-online stojí v čele protestujících bývalá česká tenistka Martina Navrátilová. Ta je po celém světě známá jako zastánkyně práv homosexuálů.

Proti výzkumu ovšem neprotestuje jen vlivná homosexuální lobby, ale i spolek na ochranu zvířat Peta.

Oregonský biolog Charles Roselli přitom svým výzkumem pouze chce pomoci chovatelům ovcí s jejich problémy.

Je totiž známo, že až deset procent ovcí projevuje homosexuální sklony, tedy náklonnost k jedincům stejného pohlaví. To pak má značný vliv na reprodukci stád.

Ovce, které se nerozmnožují, jsou totiž na trhu podstatně méně ceněny než plodní heterosexuální jedinci. Roselli experimentuje s hormony, které by měly obrátit zájem homosexuálních samců k samicím a naopak. Dosud však jeho pokusy nepřinesly žádné jednoznačné výsledky.

Navrátilová: Jste krutí                        Martina Navrátilová se svým obrazem
Lavinu protestů spustila právě Navrátilová, která už desítky let bojuje za práva homosexuálů, zároveň je také členkou Peta. V otevřeném dopise obvinila Roselliho, že jeho pokusy mohou vyústit k "metodě umělého ovlivňování sexuální orientace".

V dopise, který Martina Navrátilová vedení univerzity koncem loňského roku odfaxovala, dále mimo jiné stojí: "Jak může jedna z hlavních univerzit v roce 2006 provozovat tak drastické experimenty?"

Protest Navrátilové vyvolal lavinu souhlasných reakcí - univerzita v krátké době dostala na 20 tisíc protestních e-mailů. Právní zástupci homosexuálních organizací poukazují na to, že Roselliho výzkum podporuje názor, že homosexualita je "odchylkou od normy" a že ji lze "vyléčit".

Pokud by se skutečně podařilo nalézt biologické důvody homosexuality, mohli by se konzervativní zákonodárci pokoušet měnit homosexuální sklony u nedospělých jedinců, uvedl jeden z právníků Andrew Sullivan. Ba co víc, mohlo by podle něj docházet i k protihomosexuálním genetickým zásahům.

Proti takovým obviněním se zase vzepřel Roselli. "Vedli jsme jen základní výzkum možností. Chceme pochopit pouze mozkové struktury a chemické procesy, které rozhodující o volbě partnera," odpověděl Sullivanovi.

Ten pak poněkud ustoupil z předchozího stanoviska. "I mě by celkem zajímalo, proč jsem gay," řekl. Právě vysoké procento homosexuálních ovcí svědčí podle něj o tom, že homosexualita není v přírodě žádná úchylka nebo perverze, ale univerzální princip.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video