Fotbalový šampionát narušila čtveřice aktivistů ze skupiny Pussy Riot

  • 629
Finálový zápas mistrovství světa ve fotbale v moskevských Lužnikách musel být na chvíli přerušen, když na hřiště vběhli čtyři výtržníci. Pořadatelé je rychle odvlekli pryč a hra mohla pokračovat. K akci se přihlásila ruská skupina Pussy Riot, která tak chtěla upozornit na situaci politických vězňů v Rusku.

Čtyři aktivisté v milicionářských kostýmech vtrhli na hřiště během druhého poločasu finálového zápasu mezi Francií a Chorvatskem. Rozhodčí Nestor Pitana proto přerušil hru a počkal, až pořadatelé zakročí. Ochranka výtržníky rychle odvlekla mimo hrací plochu a zápas mohl pokračovat.

Ruská aktivistická skupina Pussy Riot záhy na Twitteru a Facebooku vydala prohlášení, kde se k incidentu přihlásila.

„Právě teď – čtyři členové Pussy Riot ve finále Mistrovství světa ve fotbale,“ hlásila zpráva, k níž byl přiložen dopis objasňující smysl akce.

Aktivisté v prohlášení kritizují praktiky ruské policie a justice a požadují mimo jiné propuštění politických vězňů a svobodnou soutěž politických stran.

V dopise je zmíněn také ukrajinský režisér Oleg Sencov. Toho zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily ho, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval teroristické spiknutí. Sencov obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Odsouzen byl k dvaceti letům vězení (více v článku). Nyní již od poloviny května drží hladovku a tvrdí, že je připraven zemřít, aby dosáhl osvobození „všech ukrajinských politických vězňů“ z ruských věznic.

15.července 2018 v 18:12, příspěvek archivován: 15.července 2018 v 18:33

МОЛНИЯ! Прямо сейчас — четверо участников Pussy Riot в финале Чемпионата Мира по футболу: "Миллиционер вступает в игру" на поле Чемпионата Мира! https://t.co/sfYG9oyoDb https://t.co/0jYVIZKdyC

Bleskově! Právě teď – čtyři členové Pussy Riot ve finále Mistrovství světa ve fotbale. „Milicionář vstupuje do hry“ na mistrovství světa.

Členka Pussy Riot Olga Kuračovová potvrdila agentuře Reuters, že byla zadržena a převezena na policejní stanici.

Skupina Pussy Riot je známá svými protesty proti Kremlu a ruské vládě. Tři členky poslal v roce 2012 moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Ženy tehdy v chrámu křičely text písně Bohorodičko, vyžeň Putina, kritizující ruského prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Marija Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo jen čtvrt roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Pussy Riot, Hřiště

Video