Ukrajina volí v komunálních volbách. Volil i prezident Petro Porošenko. (25....

Ukrajina volí v komunálních volbách. Volil i prezident Petro Porošenko. (25. října 2015) | foto: Reuters

Volby na Ukrajině skončily, ve stovkách případů porušily zákon

  • 156
Na Ukrajině v 19 hodin skončily komunální volby. Účast podle prvních odhadů nepřesáhla 40 procent. Konečné výsledky se očekávají v pondělí. Volby provázely vážné problémy, v některých městech a obcích dokonce musely být zrušeny kvůli neplatným hlasovacím lístkům.

Volební účast se podle prvních zpráv pohybovala pod 40ti procentní hranicí. Ukrajinští komentátoři se netají zklamáním, účast se očekávala vyšší. Podle některých odhadů přišlo k urnám přinejmenším na některých místech nejméně voličů za celou více než dvacetiletou dobu existence nezávislé Ukrajiny.

Průkaznější výsledky voleb budou zřejmě k dispozici v pondělí. Podle anket provedených mezi voliči při odchodu od uren by měl v zápase o kyjevskou radnici zvítězit dosavadní starosta a bývalý věhlasný boxer Vitalij Kličko, který ale nadpoloviční většinu hlasů údajně nezískal. Pokud to sčítání hlasů potvrdí, druhé kolo ho stejně jako ostatní kandidáty s podobným výsledkem čeká 15. listopadu.

Někde se kvůli problémům s volebními lístky ani nehlasovalo

Policie i ústřední volební komise hlásí asi pět stovek případů porušování volebního zákona, na řadě míst údajně docházelo k manipulacím s volebními lístky, ke skupování hlasů nebo nátlaku na voliče. Zásadní vliv na výsledek hlasování ale podle úřední zprávy tyto prohřešky neměly.

Za znepokojivou média označují skutečnost, že velká většina nesrovnalostí se soustředila do východních oblastí Ukrajiny sousedících s povstaleckým Donbasem.

Podle listu Delo to potvrzuje obavy skeptiků, že volby nebudou pro Evropu dostatečně dobrým signálem o stabilitě vnitropolitické situace na Ukrajině. Na povstaleckých územích se z rozhodnutí Kyjeva nehlasovalo vůbec.

Volby byly zrušeny v Mariupolu a Krasnoarmijsku, dvou městech východoukrajinské Doněcké oblasti, jejíž část je pod kontrolou separatistů. Příčinou byly podle ústřední volební komise nesrovnalosti ve voličských seznamech. Špatnou zprávou pro Kyjev je zejména zmar voleb v půlmilionovém Mariupolu, největším městě v Donbasu, které je pod kontrolou ukrajinské armády. Místní volební komisi podle agentury Unian už vyšetřuje policie.

Podle ústřední volební komise se neotevřelo celkem 315 volebních místností. Ukrajinský prezident Petro Porošenko z problému obvinil proruskou opozici (více o problémech ukrajinských voleb v čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video