Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Půlnoc diplomatický klinč s Íránem nerozsekla, jaderné hovory pokračují

  8:57aktualizováno  21:12
Lhůta pro dojednání rámcové dohody s Íránem o jeho jaderném programu o půlnoci vypršela. Podle ruského ministra zahraničí Lavrova se mocnosti v Lausanne dohodly s Teheránem na klíčových bodech. Západní diplomaté ale prohlašují, že to není zcela pravda a některé klíčové aspekty stále nejsou dojednány.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během jednání o íránském jaderném...

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během jednání o íránském jaderném programu v Lausanne (1. dubna 2015) | foto: Reuters

Oproti původnímu závazku dosáhnout do půlnoci 31. března rámcové dohody se úterní jednání v lausannském hotelu Beau Rivage Palace protáhla. Pozdě v noci na středu bylo vyjednávání přerušeno a část vrcholných představitelů zúčastněných zemí odcestovala zpět domů - mezi nimi ministři Francie, Ruska nebo Číny. Večer se však francouzský ministr Laurant Fabius na jednání navrátil.

Jednání s Íránem

Smyslem rozhovorů, které s Teheránem vedou USA, Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo, je vyloučit možnost, že Írán bude v rámci svého jaderného programu pracovat na atomové bombě. Výměnou za to mají být zrušeny protiíránské sankce. 

S Íránem jednají mocnosti desítku let, ale až v roce 2013 se podařilo dospět k dočasnému ujednání, které umožnilo částečně sankce uvolnit. Počítalo se s tím, že po roce bude uzavřena konečná dohoda, ale jednání o ní byla obtížná a musela být dvakrát prodloužena.

ČTK

Ve Švýcarsku zůstali šéfové americké a íránské diplomacie John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf, kteří na méně formální rovině pokračují v jednáních. Ve středu se sešli jenom sami dva, aby našli kompromisní znění rámcové dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za uvolnění části sankcí.

Kerry je podle své mluvčí Marie Harfové připraven v Lausanne zůstat minimálně do čtvrtečního rána.

Při dřívějších kolech rozhovorů bylo ujednáno, že do úterní půlnoci budou vymezeny základní body dohody a o detailech se pak bude moci dále jednat do 30. června.

Jaký konkrétní výstup vzešel z nynějších jednání takzvané skupiny 5+1, složené z pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa, s íránskými vyjednavači, ale není jednoznačné.

Britský tisk mimo jiné spekuloval, že nynější výstup po mnohadenním vyjednávání odmítl íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

„Vyjednávači do Teheránu předali návrh dohody založené na dohodnutém harmonogramu rušení sankcí. Nejvyšší vůdce to zásadně odmítl a řekl, že přijatelné je jedině okamžité zrušení všech sankcí,“ sdělil zdroj blízký jednání britskému listu The Times.

Hlavní vyjednavač Teheránu Abbás Arákčí pro íránskou státní televizi upřesnil některé požadavky, z nichž Írán odmítá ustoupit. „Trváme na okamžitém zrušení sankcí týkajících se finančního, ropného a bankovního sektoru. Co se týče ostatních sankcí, musíme najít rámec,“ citovala prohlásil Arákčí pro íránskou státní televizi.

Diplomaté zastupující mocnosti se na oficiální rovině omezují vesměs pouze na obecná konstatování bez jakýchkoli dalších podrobností. Jejich prohlášení ale nezaznívají jednotným hlasem.

Rusko mluví o shodě, Západ tak optimistický není

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ještě v noci prohlásil, že bylo dosaženo obecné shody s Teheránem na klíčových bodech. „S dostatečnou důvěrou lze říci, že ministři dosáhli obecné shody ve všech klíčových aspektech konečného urovnání tohoto problému,“ uvedl po jednání Lavrov podle agentur TASS a RIA Novosti. 

Dodal také, že práce na návrhu písemné dohody začnou v příštích hodinách a že možné ujednání zahrnuje kontrolu íránského programu Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) či kroky k uvolnění sankcí, kterým Teherán čelí. 

Západní diplomatické zdroje ale již nejsou zdaleka tak optimistické a o jednoznačné shodě s Teheránem rozhodně nehovoří. „Není to pravda,“ citovala ve středu ráno agentura Reuters odpověď nejmenovaného západního diplomata na dotaz, zda skutečně byla dosažena shoda ve všech klíčových bodech.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta se Írán dosud k ničemu konkrétnímu nezavázal. Rozhovory avšak dál pokračují v produktivním duchu, i když v postojích obou stran přetrvávají velké rozdíly. USA jsou podle něj připraveny v případě potřeby jednání ukončit bez podpisu dohody. 

Jednání pokročila, ale ne dost, zní z Francie a Německa

Francouzský ministr Laurant Fabius po návratu do Paříže o několik hodin později uvedl, že vyjednávání sice pokročila, ale ne dostatečně na to, aby bylo dosaženo okamžité dohody. Avizoval také, že je připraven se kdykoliv vrátit k jednacímu stolu v Lausanne, bude-li to potřeba.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier uvedl, že ještě ve středu budou předloženy nové návrhy. V Lausanne prý Steinmeier zůstane do čtvrtka a uvidí, jak se situace vyvine. Rozhovory ale podle něj stále mohou skončit neúspěchem.

Že ještě nebylo dosaženo obecné shody mezi mocnostmi a Íránem naznačila také německá kancléřka Angela Merkelová. I ona potvrdila, že vyjednávání výrazně pokročilo. Jednání mohou ale podle jejích slov dospět do konce, pouze pokud bude panovat shoda na všech bodech.

V obdobném duchu se vyjádřil také šéf britské diplomacie Philip Hammond.

Německá kancléřka nicméně vyjádřila naději, že kompromisu by mohlo být dosaženo ještě ve středu.

Bílý dům ještě v noci na středu bez dalších podrobností oznámil, že pokud se nepodaří dosáhnout dohody, Spojené státy nebudou čekat do 30. června a jeho diplomaté jednání opustí.

Vyjednavači Washingtonu jsou pod velkým tlakem mimo jiné kvůli dění na domácí politické scéně. Američtí republikáni jsou proti kompromisu s Teheránem a přiklánějí se k hlasům znějícím z Izraele, že nynější dohoda, kterou prosazuje demokratický prezident Barack Obama, je špatná. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner pohrozil, že i když bude dohoda vyjednána, může Kongres nařídit obnovu sankcí, nebudou-li Íránci ujednání plnit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Florida bude učit děti o nebezpečí a zlu komunismu. Guvernér podepsal zákon

20. dubna 2024  12:34

Floridský republikánský guvernér Ron DeSantis podepsal tento týden zákon požadující vyučovat ve...

Europoslanec ANO Hlaváček může přes zemědělství zatopit Ukrajině

20. dubna 2024  12:32

Europoslanec Martin Hlaváček ve čtvrtek vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k...

Tři lidé se zranili při hromadné nehodě na Náchodsku, přistával vrtulník

20. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  12:24

Dvě auta, kamion a autobus se v sobotu ráno srazily na obchvatu České Skalice u Říkova na...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...