V páté třídě psal o zabíjení, odhaluje dokument útočníka z Newtownu

  • 118
Americká policie zveřejnila kompletní vyšetřovací zprávu o loňském masakru v základní škole v Newtownu, při kterém Adam Lanza zabil 26 lidí. Dokument rozvádí již potvrzené informace o psychických problémech útočníka, zabývá se jeho dětstvím a na více než tisícovce stran popisuje průběh krvavého útoku.

Velká část vyšetřovací zprávy se zaměřuje na psychické problémy Lanzy. Ty mu v podstatě znemožňovaly normální kontakt s okolím. Během dospívání se izoloval od svých vrstevníků a stal se obětí šikany. V roce 2005 u něj lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom, který u něj doplňovala celá řada sociálních poruch a úzkost.

Kompletní spis

Vyšetřovatelé zveřejnili na speciálně vytvořených stránkách kompletní materiály z vyšetřování. Obsahují tisíce stránek textových dokumentů, fotografie i videozáznamy. Na kompletní materiály v angličtině se můžete podívat ZDE.

Ta se projevovala například tím, že Lanza do svého pokoje nikdy nepouštěl cizí lidi. Úzkost u něj později přerostla v obsesivně kompulzivní poruchu. Odmítal se například dotýkat kliky u dveří a po své matce vyžadoval, aby mu jídlo na talíři vždy rozmísťovala jedním konkrétním způsobem. Lanza trpěl také chorobným strachem z bakterií a důraz na čistotu dokazoval mimo jiné tím, že si několikrát denně měnil oblečení, uvádí agentura Reuters.

Podle členů rodiny a učitelů ze škol, které Lanza navštěvoval, svou agresivní a násilnickou povahu nedával na první pohled znát. Nashromážděný vztek na okolí však ventiloval prostřednictvím deníkových záznamů, krátkých povídek a školních prací. V páté třídě například napsal krátkou knihu s názvem Velká babiččina kniha. Obyčejný název však maskoval notně netradiční obsah.

Pohádky o střílení lidí

Lanza v knize vypráví příběh hlavní hrdinky, která na potkání střílí lidi. V příběhu se pak objevuje i další postava, která podle svých slov "miluje ubližování lidem, zejména dětem", píše server theguardian.com. Jeden z bývalých učitelů střelce mimo jiné řekl, že Lanzovy písemné práce byly velmi násilné. Pachatel masakru například na deseti stránkách fascinovaně líčil "bitvy, zkázu a válku".

Při ohledávání domu, ve kterém Lanza před útokem žil, pak policie našla materiály o střelbě na škole v Columbine nebo dokument, který hájil práva pedofilů. Právě masakrem z Colombine byl Lanza údajně téměř posedlý, uvádí server BBC.

Mimo detailů z Lanzova života se obsáhlá vyšetřovací zpráva soustředí také na osudný den, kdy v základní škole Sandy Hook v Newtownu postřílel 20 dětí, šest učitelů a pak spáchal sebevraždu (vše o útoku v Newtownu se dočtete zde). Záznamy mimo jiné ukazují, že matka Lanzy, kterou ještě před útokem v Sandy Hook zastřeli, zřejmě měla tušení, co její syn chystá. O synových potížích se totiž den před útokem bavila se známou.

Vyšetřovací spisy musely projít cenzurou

Dokument také mapuje sekundu po sekundě samotné řádění. Kompletní obrázek skládá z výpovědí svědků. Jeden z učitelů, který se schovával ve skříni, například vypověděl, že slyšel školníka, jak na Lanzu křičí, aby odložil zbraň. Školník nakonec útok přežil.

Zpráva, ve které je kvůli ochraně totožnosti studentů a děsivým podrobnostem o zločinu mnoho údajů začerněno, obsahuje také fotografie předmětů nalezených v Lanzově domě. Jde mimo jiné o zásobníky s náboji, časopisy o zbraních či sejf na zbraně, ve kterém je puška. Vyšetřovatelé zveřejnili také sérii videozáznamů, které pořídili při vyšetřování na místě činu i v Lanzově domě.

Zveřejnění veškerých materiálů z vyšetřování předcházela kampaň rodičů obětí masakru. Ty vládu žádaly, aby materiály neobsahovaly citlivé fotografie jejich mrtvých dětí. Rodiny tak požadovaly výjimku ze zákona o svobodném přístupu k informacím, který občanům Spojených států zaručuje, že "veškeré obrazové, zvukové a textové materiály budou po uzavření vyšetřování přístupné všem, kteří o ně požádají" (více o žádosti pozůstalých zde). Apel pozůstalých podle všeho zafungoval, dosud zveřejněné materiály totiž citlivé fotografie neobsahují.

Svědci popisují střelbu na základní škole v Newtownu:

14. prosince 2012


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue