Spodky Nigerijce, v nichž ukrýval výbušninu, kterou chtěl odpálit na palubě letadla Delta Airlines

Spodky Nigerijce, v nichž ukrýval výbušninu, kterou chtěl odpálit na palubě letadla Delta Airlines | foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé zveřejnili fotky propálených spodků Nigerijce z letadla

  • 272
Američtí vyšetřovatelé zveřejnili fotografie spodního prádla Nigerijce, který na Boží hod pronesl trhavinu do airbusu letícího do USA. Kromě ohořelých spodků je na snímcích k vidění i zbytek asi patnácticentimetrového válečku, v němž nebezpečnou látku ukrýval.

Fotografie spodního prádla třiadvacetiletého nigerijského studenta Umara Farouka Abdula Mutallaba zveřejnila jako první americká televizní stanice ABC. Na několika snímcích lze rozeznat Nigerijcovy propálené slipy i s našitým sáčkem, ve kterém ukrýval výbušnou látku pentrit.

S trhavinou chtěl mladík v pátek na Boží hod vyhodit do povětří airbus A330 na lince Amsterdam-Detroit s téměř třemi sty pasažéry na palubě. To se mu ale nepodařilo kvůli selhání rozbušky. - přečtěte si Nigerijec chtěl zničit letadlo do USA. Začal hořet, přemohli ho cestující

Výbušnina, kterou chtěl Nigerijec odpálit na palubě letadla Delta Airlines

Dosud je otázkou, jak se Nigerijci podařilo pronést téměř osmdesát gramů nebezpečné látky přes letištní kontrolu. Jeho jméno se totiž vyskytuje v americké databázi lidí, které úřady podezírají z terorismu. Ve Velké Británii mu navíc v květnu odmítli vydat studijní vízum kvůli pochybnému univerzitnímu kurzu.

Před radikálním muslimem nedávno úřady v nigerijské metropoli Abuji varoval i jeho vlastní otec, jeden z nejbohatších afrických bankéřů.

Jsem prvním z mnoha, varuje Mutallab

Kdysi vynikající student Umar Farouk v úterý navíc z michiganské kliniky, kde leží s popáleninami, americkým vyšetřovatelům vzkázal, že to je teprve začátek nových útoků. "Je zde mnoho dalších, kteří brzy udeří," citoval Mutallaba britský deník The Telegraph.

KDYŽ ZA AL-KAJDOU, TAK DO JEMENU

Je Jemen novou baštou teroristické sítě Al-Kajda?

Desítky muslimských extrémistů z Británie údajně v posledních týdnech odcestovalo do Jemenu a bezpečnostní složky Spojeného království se obávají, že se tam setkávají se členy tamní Al-Kajdy. Ti je školí ve výrobě bomb, jimiž by měli v budoucnu zaútočit na západní cíle.

V pondělí se k nepodařenému útoku na letoun společnosti Northwest Airlines přihlásilo regionální křídlo Al-Kajda na Arabském polostrově (AQAP). Údajně se mstili Spojeným státům za útok na muslimské bojovníky v Jemenu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue