Policista na místě vlakového neštěstí v kanadském městě Lac-Megantic. (9.

Policista na místě vlakového neštěstí v kanadském městě Lac-Megantic. (9. července 2013) | foto: Reuters

Za železniční neštěstí v Kanadě může strojvedoucí, tvrdí majitel vlaku

  • 26
Kanadská policie zjišťuje, kdo může za havárii a explozi ropného vlaku v městečku městečku Lac-Megantic. Šéf firmy vlastnící soupravu obvinil strojvedoucího, podíl na tragédii mají možná i hasiči. Exploze v podstatě vymazala okolí z mapy, zatím je pohřešovaných 60 lidí, potvrzených obětí je 15.

O zahájení vyšetřování informoval inspektor quebecké policie Michel Forget. Vyšetřovatelé totiž našli důkazy, že by mohlo jít o trestný čin. Další podrobnosti neuvedl. Nyní se zaměřují na to, zda byl vlak dostatečně zabrzděn předtím, než se samovolně rozjel.

Výkonný ředitel firmy Rail World Ed Burkhardt, která vlakovou soupravu vlastnila, obvinil strojvedoucího z toho, že vlak dostatečně nezabrzdil. "Myslím, že udělal něco špatně," řekl serveru BBC News. Strojvedoucí byl propuštěn bez náhrady.

Muž, který měl vlak zajistit, tvrdí, že použil 11 ručních brzd. Burkhardt o tom však pochybuje. "Je těžké vysvětlit, proč někdo něco neudělal. Myslíme, že nějaké brzdy použil, ale nebylo jich dost," vysvětloval na místě neštěstí novinářům.

Forget řekl, že policie už vyloučila teroristický úmysl, bude však vyšetřovat další možnosti, například zavinění z nedbalosti. "Zatím jsme nikoho nezadrželi," řekl.

Celou tragédii možná způsobila souhra náhod a nedorozumění. Strojvůdce vlak zastavený ve městě Nantes na chvíli opustil. Čtyři z pěti lokomotiv byly vypnuté, ale poslední údajně nechal běžet právě kvůli brzdám. Pak ve vlaku vypukl malý požár a přijeli hasiči.

Ti poslední lokomotivu vypnuli, aby požár uhasili, a odjeli pryč. Nejspíš chvíli po odjezdu hasičů se vlak pomalu rozjel. Lidé v městečku Lac-Megantic, které je od Nantes vzdálené asi 11 km, neměli tušení, jaké peklo se k nim po blíží. Vlak 18 minut nabíral rychlost a nakonec v rychlosti 63 km za hodinu vykolejil.

"Bylo to otázkou času"

Mluvčí hasičů z Nantes Patrick Lambert uvedl, že vypnutí lokomotivy je standardní procedura schválená vlastníkem soupravy Rail World. Firma však uvedla, že vypnutí mašiny mohlo způsobit vyřazení brzd.

Zjistit, kde je pravda a kdo havárii vlastně způsobil, je teď na vyšetřovatelích. "Může to zabrat nějaký čas, je to pro nás nesmírně těžký úkol," řekl Forget. Hasiči a majitelé vlaku, který převážel 72 cisteren s ropou, teď ukazují prstem jeden na druhého. "Neneseme úplnou odpovědnost, ale částečnou," uvedl v úterý večer Burkhardt.

Protože je Lac-Megantic malé město, tragédie zasáhla snad každého. Jeden muž, se kterým mluvil reportér BBC, ztratil v plamenech pět sousedů i dům, ve kterém vyrostl. Poklidné městečko s francouzsky mluvícími usedlíky navíc přišlo o svoje centrum. Někteří místní říkají, že poslední dobou vlaků převážejících ropu razantně přibývalo a bylo jen otázkou času, kdy se něco špatného stane.

Explozi vlaku zachytil muž na svůj mobilní telefon:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video