Hamburská ministryně zdravotnictví Cornelia Prüferová-Storcksová v úterý oznámila, že bakterie se nenašla v lednici u Hamburčana, jenž doma zapomněl klíčky z podezřívané dolnosaské farmy. Ta musela být koncem minulého týdne uzavřena kvůli podezření, že je ohniskem infekce.
Střevní nákazaNákaza E coli (EHEC) se objevila v Německu začátkem května a lidé, kteří v Německu pobývali, ji postupně zavlekli i do dalších zemí. V České republice byl dosud potvrzen jediný případ nákazy. |
Už v pondělí úřady oznámily, že první testy neprokázaly nákazu v zeleninových klíčcích z farmy v Bienenbüttelu, který leží asi 70 kilometrů jihovýchodně od Hamburku. Experti tak znovu tápou ve tmě.
Dříve při pátrání po zdroji a přenašeči střevní nákazy padlo podezření na okurky dovážené ze Španělska, posléze na jednu restauraci v Lübecku a pak na hojně navštěvovanou slavnost k výročí hamburského přístavu. Podezřelé byly třeba i rajčata nebo salát. Ani jedno z těchto podezření se ale nepotvrdilo.
Infekci zatím podlehlo 22 lidí v Německu a jedna pacientka ve Švédsku. V Německu je přes 2 700 nakažených, 650 z nich trpí hemolyticko-uremickým syndromem (HUS), při němž může dojít k selhání ledvin.
Zatímco v předchozích dnech byly hlášeny i stovky nových případů, nyní jich přibývá jen po desítkách. I v samotném Hamburku výrazně klesají počty nově nakažených. V úterý dopoledne evidovali v hansovním městě celkem 898 případů nákazy nebo podezření na ni, což je o 49 více než tam napočítali v pondělí.
Brusel slibuje farmářům 150 milionů eur
Evropská komise chce na pomoc producentům zeleniny, které tvrdě zasáhly dopady šíření nebezpečné bakterie způsobující vážné střevní potíže, uvolnit až 150 milionů eur. Novinářům to před jednáním ministrů zemědělství EU řekl komisař pro zemědělství Dacian Ciolos.
Pomoc by měli získat zřejmě i Češi. "Pochopitelně, pokud to bude evropské řešení, tak se musí týkat i českých zemědělců," uvedl náměstek českého ministra zemědělství Juraj Chmiel.
Podle něj čeští zemědělci mají v odbytu ztráty kolem 50 procent u okurek, u rajčat a salátů něco kolem 30 procent. Přesná výše ztrát zatím není k dispozici.