Město českých přistěhovalců v Texasu zdevastoval výbuch v továrně

  5:45aktualizováno  16:48
Texaským městem West otřásl ve středu večer silný výbuch v místní továrně na hnojiva. Záchranáři hlásí 179 zraněných a až 15 mrtvých. Podle záchranářů jsou další lidé uvězněni pod troskami zřícených budov, které výbuch srovnal se zemí. Ve městě žije početná komunita potomků českých přistěhovalců.

Výbuch byl zaznamenán ve středu v osm hodin večer místního času (3:00 SELČ) ve městě West asi 130 kilometrů jižně od texaské metropole Dallasu. Masivní exploze zdevastovala areál továrny a poničila až 75 budov v širším okolí.

V současné době není příčina výbuchu známa, spekuluje se však o technické závadě, při které explodovaly látky používané při výrobě hnojiv - jako například dusičnan amonný. "Nepředpokládám, že by se jednalo o nějakou sabotáž," uvedl kongresman Bill Flores.

Exploze v Texasu

Podle prvních informací začalo ve městě nejprve hořet. Plameny údajně zachvátily asi deset budov včetně místní školy. Následně přišla exploze. "Znělo to jako tři bomby, které vybuchly velmi blízko od nás," uvedla svědkyně Lydia Zimmermanová. Po explozi, která zasáhla i místní domov důchodců, začal nad továrnou stoupat hustý dým.

Policie na tiskové konferenci uvedla, že má potvrzeny oběti na životech. "V současné době však nebudeme zveřejňovat přesný počet, mohu však říct, že zahynulo pět až patnáct lidí. Záchranné práce pokračují, počet mrtvých bude zřejmě růst," uvedl mluvčí policie.

V továrně zahynuli dva hasiči, kteří tam v době výbuchu zasahovali. Tři nebo čtyři požárníci jsou stále nezvěstní. Zraněných je podle poslední bilance 179, z toho je 38 lidí ve vážném a 24 v kritickém stavu.

Finální počet obětí lze jen velmi těžko odhadovat, přesný počet oznámí policie během čtvrtečního odpoledne. Šéf místních záchranářů George Smith pro televizi CBS dokonce uvedl, že o život přišlo nejméně 60 lidí.

Nebezpečný čpavek

Policie už dříve uvedla, že polovina města byla evakuována, protože panovaly vážné obavy z úniku nebezpečného čpavku do ovzduší a výbuchu druhého velkého zásobníku amoniaku. V okolí továrny jsou proto pracovníci texaského úřadu pro životní prostředí a monitorují stav ovzduší. V zásobnících továrny bylo uskladněno asi 20 tun čpavku.

Následky výbuchu v továrně na hnojiva v texaském městečku West (18. dubna 2013)
Studenti z města Waco během piety za oběti výbuchu v továrně na hnojiva v
Zdravotníci z města Waco ošetřují muže zraněného během výbuchu v továrně na
Žena zraněná během výbuchu v továrně na hnojiva v texaském městečku West (18.

Továrna společnosti West Fertilizer leží hned na okraji města, jen pár metrů od místní školy a obytných domů. Podle svědků bylo nejbližší okolí továrny srovnáno se zemí včetně domova důchodců, odkud ale už předtím bylo mnoho seniorů kvůli hrozícímu požáru evakuováno.

Záchranné práce zbrzdila noc, ve čtvrtek ráno místního času se však opět naplno rozjely. Hasiči prohledávají trosky a v zdemolovaných domech se snaží uzavřít všechny přívody plynu. V areálu je stále velké množství výbušného materiálu, nebezpečí dalších explozí ale podle hasičů nehrozí.

Výbuchy v chemickém průmyslu

V historii chemického průmyslu zůstává co do počtu obětí nejhorší tragédie v německém Ludwigshafenu, kde si exploze v závodě na umělá hnojiva společnosti BASF vyžádala 21. září 1921 kolem 600 obětí. S touto tragédií je srovnatelný jen výbuch, který 16. dubna 1947 otřásl americkým městem Texas City. Exploze umělých hnojiv způsobila požár na lodi převážející chemikálie a vyžádala si rovněž na šest stovek obětí.

Zdroj: ČTK

Záchranáři zraněné ošetřovali na místním hřišti, odkud je posílali do okolních nemocnic, například zdravotnického střediska Hillcrest Baptist Medical Center ve městě Waco. "Ošetřujeme celou řadu zranění od těch ortopedických až po pacienty s velkou ztrátou krve," uvedl pro CNN představitel nemocnice Glenn Robinson. Hasiči v místě výbuchu zřídili nouzové středisko pro třídění zraněných.

Výbuch zaznamenali i desítky kilometrů daleko

"Začala se třást okna a moje děti se daly do křiku," popsal sekundy po výbuchu třiatřicetiletý Jason Shelton, který bydlí dva kilometry od továrny. Jiní výbuch přirovnávají k "explozi jaderné pumy".

Otřesy po výbuchu zaznamenali i lidé žijící mnoho kilometrů od Westu. "Nevěděli jsme, co se děje. Předpověď hlásila tornáda, ale až na večer následujícího dne. S manželkou jsme se na sebe koukali a říkali si, jestli náhodou nepřišla o něco dříve," popisuje sekundy po výbuchu Brad Smith, který žije 70 kilometrů od Westu.

"Následky výbuchu jsou opravdu devastující. Nikdy jsem nic takového neviděl. Vypadá to tady jako ve válečné zóně," popisuje situaci šerif Parnell McNamara.

Kolem místa neštěstí projížděl asi hodinu po výbuchu také redaktor MF DNES Robert Sára. "Z města se valil na dálnici hustý dým, nad ním už hlídkovaly helikoptéry a bylo vidět také několik hasičských vozů. V rádiu zatím nikdo neinformoval o mrtvých, mluvilo se jen o 70 zraněných, z toho dvou dětech," uvedl.

Město českých imigrantů

Guvernér státu Texas Rick Perry v oficiálním prohlášení uvedl, že místní úřady sledují vývoj situace. "Zmobilizovali jsme státní zdroje, abychom pomohli místním úřadům. Naše myšlenky a modlitby jsou s lidmi ve Westu a s těmi, kdo jako první zasahovali na místě," dodal.

Na explozi na jihu USA zareagoval také Bílý dům. "Město West je mnoha Texasanům drahé a blízké. Zatímco obyvatelé se vypořádavají s touto tragédií, americký lid jim poskytne podporu," prohlásil americký prezident Barack Obama s tím, že místním úřadům už nabídly pomoc faderální orgány.

Dvouapůltisícový West je známý svými českými kořeny. Imigranti z Čech sem začali přicházet po roce 1881 po vybudování železnice propojující státy Missouri, Kansas a Texas, kupovali úrodnou půdu a začínali zde nové životy. Potomci Čechů tvoří až tři čtvrtiny obyvatel města.

"Ve městě jsou zhruba tři čtvrtiny lidí českého původu. Zatím nemáme příliš informací o tom, kdo zemřel nebo kdo byl zraněn. Obzvlášť v pečovatelském domě bylo přes sto lidí. Ti všichni byli převezeni do nemocnice nebo na jiná místa, ale prakticky nic nevíme. Bylo to skutečně několik velmi těžkých hodin. Jsme tu velmi úzce spolupracující komunita, každý se snažíme pomáhat," uvedla pro iDNES.cz manželka českého honorárního konzula ve Westu Clarice Snokhousová.

Do Westu už směřuje také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič, který se bude snažit zajistit pomoc krajanům. "Pan Schwarzenberg ve čtvrtek ráno mluvil s panem Gandalovičem a požádal ho, aby odjel na místo neštěstí a zjistil, jak může Česká republika pomoct," uvedla pro iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

West, Texas, Spojené státy

West, Texas, Spojené státy

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...