Podle australských úřadů je možné, že plavidlo jeho posádka před výbuchem sama polila benzinem. Ilustrační foto

Podle australských úřadů je možné, že plavidlo jeho posádka před výbuchem sama polila benzinem. Ilustrační foto | foto: Reuters

Výbuch na lodi s uprchlíky zabil ve vodách Austrálie nejméně tři lidi

  • 0
Tři lidé zahynuli a dva další jsou nezvěstní po výbuchu na lodi s ilegálními migranty poblíž Vánočního ostrova severozápadně od pobřeží Austrálie. K explozi došlo zřejmě ve strojovně vlečeného člunu. Řada lidí utrpěla zranění.

Na dřevěné rybářské lodi cestovalo 49 běženců z Afghánistánu. Podle policejního seržanta Grega Lamberta byly kromě tří obětí další desítky lidí zraněny. Dva lidé se pohřešují. K výbuchu došlo zřejmě ve strojovně člunu, který plul těsně za lodí.

Na palubě byli v době výbuchu kromě migrantů údajně také tři námořníci, kteří patřili k personálu lodi. Všichni utrpěli lehčí zranění. Podle australského ministerstva obrany jsou na místě stále záchranáři, kteří pátrají po pohřešovaných lidech.

Tísňový signál zachytilo australské námořnictvo ve vodách mezi Austrálií a Indonésií poblíž Vánočního ostrova. Australané loď poté převezli do přístavu Darwin na západě Austrálie. Právě tam uprchlíci původně mířili, aby se podrobili bezpečnostním prověrkám a požádali v zemi o azyl.

Podle australských úřadů je možné, že plavidlo jeho posádka před výbuchem sama polila benzinem. Příčinu neštěstí bude nyní vyšetřovat policie.

Od loňského července, kdy australská vláda zjednodušila přijímání běženců, bylo v australských vodách odhaleno třináct lodí s uprchlíky. Na území Vánočního ostrova, které spadá do zámořského území Austrálie, bylo od září zadrženo již 379 lidí. Pocházeli nejčastěji z Afghánistánu, Iráku nebo Srí Lanky.

Pašování zájemců o azyl do Austrálie se stalo výnosným byznysem. V roce 2007 o azyl požádalo v Austrálii 3 970 lidí, loni to už bylo 4 750 lidí.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video