Ramzan Kadyrov

Ramzan Kadyrov | foto: AP

Kadyrovovo kladivo na čaroděje. Čečenský vůdce chce skoncovat s magií

  • 7
Prezident Čečenska Ramzan Kadyrov v jednom ze svých projevů varoval před šarlatánstvím léčitelů a čarodějů. Podle něj jen zneužívají lidského utrpení pro peníze, a proto chce podobné praktiky trestat. Sám přitom podporuje islámské mystické rituály a podpořil i výstavbu léčitelského centra.

Kadyrov na nedělním setkání s místními lídry v Grozném varoval, že "obracet se na čaroděje a falešné léčitele nemůže přinést úlevu a navíc je to proti islámu," píše zpravodajský server Telegraph.co.uk.

"Přesvědčují lidi, že dokážou vyléčit nemoci, ale nemají žádné vědomosti ani schopnosti. Bohužel, lidé, kteří hledají pomoc, se jen nechali nachytat," citoval Kadyrova server Russia Today.

Pokračoval hrozbami, že každý, kdo bude podobné praktiky provozovat, pocítí sílu obávaných bezpečnostních složek.

Vyhánění zlých duchů

Slova vůdce severokavkazské autonomní republiky jsou poněkud v kontrastu s jeho vlastními zájmy. Muslim Kadyrov už od svého zvolení do úřadu v roce 2005 prosazuje islámské mystické rituály na vyhánění zlých duchů.

V roce 2009 otevřeli za Kadyrovovy podpory v Grozném Centrum pro islámskou medicínu. Léčitelé zde pomocí předčítání veršů z Koránu léčí deprese, ale také vyhánějí zlé síly, což je rozšířená a přijímaná diagnóza v této převážně muslimské zemi. Podle agentury Reuters prošlo zařízením mezi lety 2009 a 2011 asi 150 tisíc lidí (reportáž z islámské kliniky najdete zde - v angličtině).

Místní věří, že zlí duchové sídlí na územích postižených válkou, jakým Kavkaz je. Během dvou válek s ruskými vojáky zahynulo v Čečensku od devadesátých let na 100 tisíc lidí, některé zdroje uvádějí až 200 tisíc obětí.

Groznyj, Čečensko

Groznyj, Čečensko


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video