Češi zadržení v Turecku Markéta Všelichová a Miroslav Farkas.

Češi zadržení v Turecku Markéta Všelichová a Miroslav Farkas. | foto: koláž iDNES.cz

Turci dvěma Čechům potvrdili šest let vězení, oba podali dovolání

  • 138
Šest let a tři měsíce si mají v tureckém vězení odsedět dva Češi odsouzení za spolupráci s kurdskými milicemi. Verdikt potvrdil odvolací soud. Advokáti odsouzených Čechů podali dovolání. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli v Turecku zadrženi v listopadu minulého roku.

„Odvolací soud potvrdil rozsudek prvoinstančního soudu,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.  Advokáti Všelichové a Farkase podle ní 27. listopadu podali dovolání k nejvyššímu soudu, ten by případ mohl posuzovat tři až devět měsíců. 

Oba Češi do té doby zůstanou ve věznici ve východotureckém Vanu, která je speciálně vybavena na odsouzené ze zahraničí. 

„Budeme jim nadále poskytovat konzulární pomoc a asistenci. Naše konzulka je ve věznici navštěvuje, pokud je chtějí navštívit příbuzní, tak jim s tou návštěvou pomáháme. Jsme nadále v kontaktu s jejich právními zástupci,“ dodala Lagronová.

O zadržení Čechů na hranicích Sýrie informoval loni 17. listopadu turecký tisk. Podle něj dvojice uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii. Média tvrdí, že se Všelichová a Farkas loni připojili ke kurdským milicím YPG, které bojují na severu Sýrie.

Češi tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici. Uškodily jim však fotografie, na kterých pózovali se zbraněmi. Na sociálních sítích navíc vystupovali pod kurdskými pseudonymy Serxwebun Botan a Zelane Botan.

Čechům hrozilo až patnáct let vězení (psali jsme zde). V jejich případu se osobně angažoval i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který se pokusil vyjednat jejich vyhoštění ze země a o případu mluvil se svým tureckým protějškem. 

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. Tureckou PKK považuje za teroristickou organizaci USA i Evropská unie, s YPG ale Západ spolupracuje v boji proti radikálům z Islámského státu.

Všelichové je 25 let, pochází z Brandýsa nad Labem a studovala Českou zemědělskou univerzitu (rozhovor s Všelichovou čtěte zde). Farkasovi je 30 let a pochází ze Slavkova u Brna.

Znalci nebezpečné oblasti soudí, že jejich plány na budování polních nemocnic v sirotčinců v syrském Kurdistánu byly bláhové a oba mladí Češi se zřejmě chtěli dobrodružstvím především zviditelnit (přečtěte si rozhovor s novinářkou Markétou Kutilovou).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video