(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Povraždil rodinu, aby zatajil falešný diplom. Po 25 letech jde na svobodu

  • 51
Falešný francouzský lékař Jean-Claude Romand, kterého soud před téměř čtvrtstoletím poslal na doživotí za mříže za vraždu pěti nejbližších příbuzných, bude propuštěn z věznice. Odvolací soud, nicméně stanovil řadu omezení pro jeho podmínečné propuštění. Přeživší příbuzní označili verdikt za velké zklamání.

Neúspěšný student medicíny Romand téměř dvě desítky let lhal svým blízkým o tom, že vystudoval lékařskou fakultu a nastoupil praxi. Místo toho žil z peněz, které vylákal z příbuzných a známých.

Když dostal strach, že jeho podvod vyjde najevo, v lednu 1993 postupně chladnokrevně zavraždil svou ženu, jejich dvě děti a o den později i své rodiče. Poté se předávkoval prošlými prášky na spaní a zapálil dům. V bezvědomí jej našli hasiči. Tehdy mu bylo 38 let.

25.dubna 2019 v 06:57, příspěvek archivován: 25.dubna 2019 v 17:14

Le meurtrier Jean-Claude Romand a-t-il rencontré Dieu en prison ? https://t.co/X0kBnq51lA https://t.co/aKqS9IMtm2

O tři roky později byl odsouzen na doživotí s možností podmínečného propuštění nejdříve v roce 2015. Nyní odvolací soud konstatoval, že Romand může za dodržení přísných podmínek na svobodu. Propuštěn má být nejpozději v červnu.

Nyní pětašedesátiletý muž bude podle agentury AFP bydlet na místě určeném soudem a vyhnout se veškerým kontaktům s žijícími příbuznými. Zapovězeny pro něj budou veškeré kontakty s médii související s jeho případem. Bude též pod pravidelným dozorem a nebude smět navštěvovat několik francouzských regionů.

„Pro mé klienty je to velké zklamání a velká bolest,“ uvedla podle AFP advokátka Laura Moreauová, která zastupuje dvojici bratrů zavražděné Romandovy manželky.

25.dubna 2019 v 15:49, příspěvek archivován: 25.dubna 2019 v 17:14

Ce fumier de Jean-Claude Romand, qui avait odieusement tué toute sa famille, va être libéré.... ....au moment où un doigt d’honneur vous mène en prison ! https://t.co/0ANMHBcT4a

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video