Útok směřoval výhradně na Kuciaka, řekl slovenský generální prokurátor

  • 202
Kriminalisté zúžili počet vyšetřovacích verzí vraždy novináře Jána Kuciaka, uvedl generální prokurátor Jaromír Čižnár. Podle něj je nyní jasné, že útok směřoval výhradně na novináře, nikoliv na jeho partnerku Martinu Kušnírovou.

„Ve vyšetřování je posun, znatelný. V tuto chvíli však nemohu říct víc. Nechci těm, kteří jsou v tom namočení, dát možnost se orientovat v čase a prostoru,“ uvedl podle serveru HNonline.sk Čižnár. Dodal, že útok směřoval výhradně na Kuciaka, nikoliv na jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou.

„Taková kauza se musí objasnit, aby se podobná špinavost nemohla už nikdy stát,“ ohlásil s tím, že nejprve chtějí chytit vraha a až potom toho, kdo si ho najal. Na vyšetřování vraždy dál pracuje společný slovensko-italský tým, jehož vytvoření Čižnár v dubnu podepsal.

Podle prokurátora vyšetřovatelé v minulosti pracovali s možností, že by se motiv týkal i Kušnírové, nyní se to však nepotvrdilo. Čižnár uvedl, že byla „v nesprávný čas na nesprávném místě.“

Čižnár zároveň podle serveru aktuality.sk přiznal devět pochybení v celkem 56 spisech, které prokuratura prověřovala v souvislosti se skupinou Italů na východním Slovensku. Právě na ně Kuciak upozornil ve svém článku.

V několika případech vydali pokyn k opětovnému řízení, v některých případech hrozí i promlčení. „Nebudu to zatloukat, pochybili nejen policisté, ale i státní zástupci,“ uvedl.

„Nemáme se čím chlubit. Z devíti (pochybení) byla jedna chyba procesní, v osmi byly chyby skutkové - buď byly věci odmítnuty předčasně, nezákonně a některé z důvodů, které nechápu ani já,“ řekl Čižnár.

Dodal, že kvůli zmiňovaným pochybením složil funkci jeden prokurátor a vůči dalšímu byl podán návrh na jeho odvolání. Šlo o pochybení například v případech podezření z daňových deliktů, kauzy budou znovu otevřeny.

Ján Kuciaka a jeho snoubenku někdo zastřelil v únoru v jejich domě ve Veľké Mači. Podle policie byla nejpravděpodobnějším motivem vraždy novinářova investigativní práce. Událost vyvolala v zemi politickou krizi, během které odstoupil premiér Robert Fico. Do čela vlády se postavil místopředseda jeho strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video