Pietní akt za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni...

Pietní akt za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou na plzeňském náměstí Republiky u katedrály sv. Bartoloměje | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kuciakovu vraždu prošetří mezinárodní tým, odborníky pošle i Itálie a Europol

  • 19
Vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky se bude zabývat mezinárodní vyšetřovací tým. Zřízení společného vyšetřovacího týmu předcházela jednání zástupců Slovenska, Itálie, jakož i Europolu a unijní agentury pro soudní spolupráci Eurojust.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich, Antonina Vadaly, na blízké spolupracovníky již bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

„Podepsání dohody považuji za mimořádně důležité, protože dohoda bude sloužit jako základní báze pro výměnu a získávání poznatků a informací vedoucí k objasnění skutku a zjištění jeho pachatele (pachatelů),“ uvedl Čižnár ke zřízení společného týmu.

Slovenská prokuratura navrhla italským úřadům vytvoření společného vyšetřovacího týmu ve zmiňovaném případu v březnu, necelý měsíc po dvojnásobné vraždě, která na Slovensku vyústila v politickou krizi a ve výměnu vlády.

Podle šéfa Eurojustu a slovenského zástupce v této agentuře Ladislava Hamrana je Eurojust připraven pomáhat prokurátorům Slovenska i Itálie při vyšetřování vraždy investigativního novináře a jeho partnerky.

9. března 2018

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video