Podezřelý James Watson

Podezřelý James Watson | foto: Profimedia.cz

Mají podezřelého z vraždy dítěte na dosah, po 26 letech čekání

  • 35
K vraždě došlo v roce 1994. Obětí byl šestiletý chlapec Rikki Neave. Místem činu les v Anglii, první podezřelou ze zabití matka dítěte. Nakonec ji ale neodsoudili. Naopak nové důkazy ukázaly na Jamese Watsona, kterému v době zločinu bylo 13 a který tehdy žil poblíž. V Anglii jsou lidé trestně odpovědní za své činy ve věku už od 10 let.

Malý Rikki zmizel jednoho rána v listopadu 1994 v okolí Peterboroughu, když šel do školy. Jeho nahé tělo se našlo o den později v lese, asi pět minut chůze od jeho domu. Jeho školní uniformu – šedé kalhoty, bílou košili a modré sako – nejspíš pachatel, který měl sexuální motiv, vyhodil do koše. V něm se šaty našly o další den později.

Z uškrcení Rikkiho obvinily úřady v následujícím roce jeho matku Ruth Neavovou, na kterou se provalilo, že svoje děti velmi často bila – kromě Rikkiho má ještě dvě dcery. Ty jí byly později odebrány. A odmítají se od té doby s matkou stýkat.

V roce 1996 byla Neavová odsouzena za týrání dětí na sedm let do vězení. Později Neavová, která byla dříve závislá na drogách a měla podle tehdejšího obvinění úřadů zálibu v satanismu, tvrdila, že byla k přiznání z násilí na dětech donucena.

Byla nicméně zproštěna obvinění z vraždy, proti kterému se úporně bránila. Na svobodu se dostala předčasně v roce 2000.

Pod tlakem matky a médií úřady znovu otevřely Rikkův případ v roce 2014. O dva roky později zadržela policie jako podezřelého nyní 39letého Jamese Watsona, který v době vraždy bydlel nedaleko Neavových.

Žije v utajení. Kdysi ubil k smrti dvouleté dítě, nyní se sám obává o život

Muž měl právě za sebou pět let za mřížemi za podpálení policejní stanice v Peterboroughu v roce 2011. Jeho vinou byly zničeny důkazy v 50 jiných vyšetřovaných případech, dalších téměř 170 se zkomplikovalo. Na svobodu se pak dostal s podmínečně s doživotní hrozbou návratu za mříže v případě spáchání trestného činu.

V případu vraždy dítěte Watson prohlásil, že je nevinný, načež byl propuštěn na kauci. Měsíc před vypršením termínu, do kdy byl podmínečně na svobodě, muž uprchl do Portugalska. Na sociálních sítích sdílel hodně selfíček, aby ukázal, jak si užívá hlavně u moře.

Dopadli ho a zase pustili

Záhy na to byl dopaden a poté ho portugalské úřady vydaly do Velké Británie. V roce 2017 byl opět propuštěn a o rok později se jeho stíhání pro nedostatek důkazů zastavilo.

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Situace se otočila náhle letos v únoru, kdy byl obžalován z vraždy. Úřady oznámily, že již naopak shromáždily dostatek forenzních důkazů pro to, aby obstály v řízení u soudu. Proces byl stanoven na říjen. 

Vznikl však problém kolem procedury jeho vydání z Portugalska. Watson se údajně vyhoštění do vlasti nebránil. Nad okolnostmi, jak k předání došlo, však vznikly pochybnosti. Z místního soudu přišla dokonce informace, že by kvůli tomu nemohl být z vraždy ani souzen. O tom, zda nakonec v říjnu bude zahájen proces, by mělo být jasno počátkem června.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video