soud, rozsudek

soud, rozsudek - Soud - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vrah režiséra van Gogha se u soudu přiznal

  • 28
Vrah nizozemského režiséra Thea van Gogha se u soudu přiznal. Sedmadvacetiletý muslim filmaře v listopadu střelil, pobodal a nakonec podřízl. Kromě vraždy je obžalován také z podpory terorismu. Státní zástupce žádá doživotí. Dokumentarista kritizoval islámský fundamentalismus.

Van Gogh byl zavražděn loni 2. listopadu. Jeho smrt vyvolala v jinak tolerantním Nizozemsku vlnu násilností proti muslimské komunitě.

Řada lidí vnímala jeho smrt jako teroristický čin, protože na tělo vrah ještě nožem připíchl náboženský vzkaz, v němž hrozil dalšími útoky. Van Gogh byl kontroverzní režisér, který hlasitě kritizoval islámský fundamentalismus.

Mohammed Bouyeri nejprve odmítl u soudu komunikovat. Jeho právník pouze v úvodu uvedl, že klient se zříká svého práva na obhájce. "Toto je pravděpodobně poslední věc, kterou ode mne slyšíte," dodal.

Vrah ale prolomil hráz mlčení. "Chci, abyste věděli, že jsem to udělal z přesvědčení, nikoliv proto, že jsem se cítil uražen tím, co říkal," prohlásil Bouyeri před soudem. Prokurátor Frits van Straelen pro něj žádá doživotní trest.

Kromě vraždy filmaře má podle obžaloby mladý muslim na krku ještě pokus o vraždu policisty a nedovolené ozbrojování.

Kromě Bouyeriho čeká na soud ještě dalších dvanáct členů spolku Hofstadská síť, kteří jsou obviněni z terorismu. Duchovní vůdce skupiny krátce po vraždě van Gogha zmizel. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video