ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Vraha prodavače koblih popravili v USA se šestihodinovým zpožděním

  • 50
V americkém státě Jižní Dakota popravili vězně, který před 27 lety ubodal k smrti svého někdejšího spolupracovníka v obchodu s koblihami. Přestože poprava byla naplánována na odpoledne místního času, třiašedesátiletý Charles Rhines zemřel po vpíchnutí smrtící injekce ve státním vězení v Sioux Falls s více než šestihodinovým zpožděním.

Čekalo se totiž, až Nejvyšší soud Spojených států odmítne poslední tři odvolání. Jedno z nich odsouzencovi právníci podali kvůli možné zaujatosti porotců vůči obžalovanému coby homosexuálovi.

Porotci v lednu 1993 odsoudili Rhinese k smrti za vraždu Donnivana Schaeffera, zaměstnance obchodu s koblihami v Rapid City, spáchanou v březnu 1992. Ve stejném obchodu o pár týdnů dříve Rhines přestal pracovat. Dvaadvacetiletého Schaeffera našli svázaného a ubodaného uvnitř obchodu, ze kterého se ztratilo asi 3 000 dolarů (nyní kolem 70 000 Kč) v hotovosti a v šecích.

Rhinesovi právníci žádali Nejvyšší soud, aby prověřil, nakolik mohla porotce ovlivnit skutečnost, že věděli o Rhinesově sexuální orientaci, vůči které měli předsudky.

„Doživotí mezi muži by bylo splněné přání“

Žádost citovala jednoho z porotců, který hlasoval pro trest smrti namísto doživotí, a později připustil, že „věděli jsme, že je to homosexuál, a mysleli jsme si, že by neměl strávit zbytek života s jinými muži ve vězení“.

Federální popravy budou v USA pokračovat. Pět zločinců čeká trest smrti

Jiný porotce tvrdil, že kdyby Rhinese odsoudili na doživotí, vlastně by mu splnili jeho přání, protože by ho poslali tam, kam se touží dostat. Třetí porotce tvrdil, že v porotě se prý hodně debatovalo o homosexualitě, a to s velikým znechucením.

Generální prokuratura naopak argumentovala, že porota neodsoudila Rhinese k smrti kvůli sexuální orientaci, ale poté, co si poslechla záznam jeho odpudivého doznání.

„Hrůzostrašný smích nad smrtelnými křečemi“

I někdejší detektiv a nynější starosta Rapid City Steve Allender podle agentury AP uvedl, že porota odsoudila Rhinese i kvůli „hrůzostrašnému smíchu“, se kterým přirovnal Schaefferovy smrtelné křeče k bezhlavému kuřeti.

V USA popravili vraha, dal přednost elektrickému křeslu před injekcí

Obhájci rovněž požadovali vyšetřit duševní stav jejich klienta a měli námitky proti smrtící injekci. Ale nejvyšší soud všechna tři odvolání zamítl.

Od roku 1976, kdy americký nejvyšší soud potvrdil ústavnost trestu smrti, uskutečnila Jižní Dakota pouze čtyři popravy, včetně jedné z loňského roku. Rhines byl v současné době jedním ze tří vězňů v cele smrti, připomněla agentura Reuters. Rhines je podle AFP 18. popraveným vězněm v USA od začátku roku.

„Kufrový zabiják“ byl v Texasu popraven 27.března 2018:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue