Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební urny vydávají neplatné hlasy

  9:49
Napínavé sčítání hlasů na Floridě, které rozhodne o budoucím nájemníkovi Bílého domu, stále pokračuje. O nástupci Billa Clintona rozhoduje v tomto státě doslova každý hlas. Komisaři museli hlasy přepočítat, protože byl výsledek na Floridě velmi těsný. Volební komise ovšem objevila nesrovnalosti, které by mohly zásadně změnit dosavadní vývoj. Více než 19 tisíc hlasů muselo být vyřazeno. Voliči z okresu Palm Beach totiž nesprávně zatrhli oba prezidentské kandidáty.
Volby v USA  v on-line rozhovoru komentoval velvyslanec Vondra Unikátní výsledek voleb v USA, které dosud nejsou rozhodnuty, pro iDNES komentuje český velvyslanec ve Washingtonu Alexandr Vondra.
První dámou Ameriky bude Tipper nebo Laura Novopečenou paní prezidentovou se v USA s největší pravděpodobností stane Laura Bushová. I když šanci být první dámou má ještě také Tipper Goreová.
Clintonová vyhrála senátní volby v New Yorku Demokratická kandidátka a manželka nynějšího amerického prezidenta Billa Clintona Hillary zvítězila ve státě New York ve volbách do Senátu
Americké volby rozbouřily hladinu měnových kurzů Vyrovnané hlasování amerických voličů a dosud nejasný definitivní výsledek voleb rozhoupal kurs hlavních světových měn - dolaru a euro.
Prezidentské volby v USA
jsme sledovali v on-line reportáži - ZDE.

"Je to velmi vysoké číslo," řekl volební komisař Carol Roberts, který se podílí na sčítání hlasů na Floridě. Stejnou chybu jako voliči na Floridě udělalo dosud "pouze" 3 783 Američanů.

Amerika stále neví, kdo ji povede
Místo toho, aby Amerika oslavovala nového prezidenta, trne v napětí. Souboj o Bílý dům zůstává nerozhodnut, úředníci na Floridě přepočítávají hlasy. Podle televizní stanice CNN to potrvá pravděpodobně až do čtvrtka. Tak těsnou bitvu historie nepamatuje.

Podle prvních zpráv vyhrál republikán George W. Bush a tábor jeho příznivců začal oslavovat. Potom však přišel nečekaný obrat: při dopočítávání hlasů na Floridě se ukázalo, že demokrat Al Gore stáhl náskok a Bushovo vítězství není jisté. Gore dokonce telefonoval Bushovi a odvolal svoji původní gratulaci.

Proč Gore najednou tak dotáhl náskok soupeře? Dříve nebyly vůbec započítány takzvané absenční hlasy, tedy hlasovací lístky, které přišly například poštou. Při dopočítávání v jednu chvíli vedl Bush o pouhých 224 hlasů, nyní je to o 1785.

Zvláštní zpravodaj MF DNES píše z USA:

* Jak Texas fandil Bushovi - reportáž z Austinu

* Drama jako z jiného světa - glosa

Ačkoli je dopočítáno, nemusí to být při tak těsném rozdílu konečný výsledek. Stále ještě přicházejí takzvané hlasy v absenci ze zahraničí, zejména od vojáků. Tyto hlasy mohou být započítány do volebních výsledků do deseti dnů po uzavření volebních místností. V roce 1996 tak například na Floridu přišlo 2 300 hlasů, což by ještě mohlo změnit výsledek celých prezidentských voleb.

Bob Butterworth, generální prokurátor Floridy vysvětlil, že přepočítání by mělo být dokončeno ještě během středy. Floridský zákon vyžaduje přepočítání hlasů, pokud se výsledků obou kandidátů liší v rozmezí půl procenta. Prokurátor prohlásil, že přepočítávání začne vzápětí po konečném sečtení hlasů. "To naší zemi dlužíme a musíme to udělat co nejrychleji. Někteří volební pracovníci si ale možná budou muset na několik hodin zdřímnout," dodal.

Proč rozhoduje Florida
Vítězstvím ve státu Florida si kandidát na prezidenta připíše na své konto 25 volitelů. Gore jich doposud získal 260, Bush 246. Nyní se kromě Floridy čeká na spočítání hlasů už jen v Oregonu, který má však jen 9 volitelů. Je zřejmé, že právě jenom floridských 25 volitelů může přenést jak Gorea tak Bushe přes magickou hranici 270 volitelských hlasů potřebných k vítězství (270 je nadpoloviční většina volitelů z 538 - vysvětlení amerického volebního systému ZDE).

O volbách v USA

- volit mohlo 206 milionů oprávněných voličů; svého práva využilo jen 47 procent lidí

- volební místnosti byly otevřené od 6:00 místního času (12:00 našeho času) do 18:00 (24:00). Na západním pobřeží se poslední volební místnosti uzavřely až ve středu v 6 hodin ráno

- v prezidentských volbách musejí kandidáti vítězstvím v jednotlivých státech získat takzvané volitele, kteří posléze zvolí prezidenta; volitelů je celkem 538, k vítězství jich je tedy třeba zíkat 270 (vysvětlení amerického volebního systému ZDE).

- ve volbách se také rozhodlo o obsazení postů všech 435 poslanců Sněmovny reprezentantů a 34 ze sta senátorů: republikání v obou komorách Senátu získali většinu (ZDE)

Američané nevolili jen prezidenta
Voliči rozhodovali i o složení obou komor Kongresu. Republikáni dvojnásobně zabodovali v kongresových volbách, i když situace demokratů v Kongresu nebude přeci jen tak chmurná.
Podle posledních výsledků získali republikáni 220 ze 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů, demokraté zatím 211 s vyhlídkou na získání ještě jednoho.

V Senátu se situace vyvinula zcela kuriózně. Republikáni i demokraté zde napříště budou mít po padesáti senátorech ze sta a situace je tak téměř patová (ZDE).

V kongresových volbách demokrati pro změnu jednoznačně zaskórovali v New Yorku, kde zvítězila Hillary Clintonová. Stala se tak první manželkou úřadujícího prezidenta, která získala volenou funkci (více ZDE).

Skutečnou zvláštností letošních kongresových voleb je fakt, že voliči v Missouri hlasovali pro guvernéra Mel Carnahana, který minulý měsíc zahynul při letecké nehodě. Jeho jméno zůstalo i nadále na volebním lístku s tím, že jeho žena prohlásila, že pokud Carnahan vyhraje, zasedne v Senátu ona. Obyvatelé Missouri zvolili Carnahana, takže jeho žena Jean půjde do Senátu.

Jak se Američané volili
Až do posledních chvil "visely ve vzduchu" nerozhodnuté čtyři státy - Florida (25), Iowa (7), Wisconsin (11) a Oregon (7). Iowa přiřkla v dramatických chvílích vítězství Goreovi, který tím získal momentální náskok 249: 246 Bushovým hlasům.

Napětí se dalo krájet. Všechny zraky byly obrácené na Floridu, která na poslední chvíli rozhodla v Bushův prospěch. Bushovi příznivci už několik hodin předtím skandovali Florido, pomoz nám!

Volební souboj o prezidentský úřad v Americe je nejtěsnějším za posledních 40 let.
Hlasování začalo na východním pobřeží v 6.00 místního času (12:00 SEČ) a skončilo zhruba o sedmnáct hodin později na západním pobřeží.

V průběhu hlasování se štěstěna průběžně přikláněla na stranu jednoho či druhého voliče s tím, jak se zveřejňovaly výsledky dalších států, které již měly odvoleno. Zpočátku jasně vedl Bush, poté ho vystřídal Gore, když mu CNN přiřadila Floridu, Michigan a Pensylvánii. Později mu ovšem Floridu opět odebrala s tím, že stav je vlastně nerozhodný a že to způsobily některé distrikty, kde situace byla nejasná. 

V kongresových volbách, které probíhaly současně s prezidentskými, dokázali republikáni obhájit svoje prvenství v obou komorách parlamentu - Sněmovně reprezentantů i Senátu.


Oba hlavní kandidáti odvolili mezi prvními
Po horečném a vyčerpávajícím finiši předvolební kampaně oba hlavní kandidáti sledovali se svými rodinami a v kruhu přátel volby ze svých domovů - Gore z Elmwoodu v Tennessee a Bush z Austinu v Texasu.

Poté, co Bush odvolil, svěřil novinářům, že volal svým rodičům a že jsou oba - zvláště otec (bývalý prezident) velmi nervózní. "Já jsem ale klidný," prohlásil Bush jr.

Zpravodaj MF DNES Tomáš Klvaňa z Austinu, kde je sídlo Bushova volebního týmu, hned zpočátku hlásil, že se za Bushem sjíždí celá jeho početná rodina. Bush původně plánoval, že se na veřejnosti objeví ve 22:20 hodin tamního času (05:20 SEČ), tedy ještě před uzavřením volebních místností na západě USA. Pozorovatelé tento jeho úmysl označili za znak jeho velké sebedůvěry, protože kandidáti se obvykle před zveřejněním výsledků na veřejnosti neukazují.

Gore vhodil svůj hlas do urny ve škole v malé vísce Elmwood v Tennessee, poblíž které vlastní ranč. Při odchodu si popovídal se shromážděnými dětmi. Malého chlapce se zeptal:" Koho bys volil? "Tady svého kamaráda," odpověděl chlapec. "To je důvod, proč se na vás všichni kandidáti ve svých předvolebních spotech snaží zapůsobit jako na své dobré přátele," opáčil Gore.

Poslední průzkumy
Poslední pondělní průzkum agentury Reuters/MSNBC prokázal jen dvouprocentní náskok Bushe, což je na hranici statistické chyby. Pozorovatelé se shodovali, že vítězem se stane ten, komu se podaří na poslední chvíli přilákat nerozhodnuté voliče a přimět své stoupence, aby se dostavili k urnám v co největším počtu.

Honba za magickým číslem 270 - Představte si, že Al Gore dostane méně hlasů voličů než George Bush, a přesto vyhraje. Nerozumíte americkému volebnímu systému? Nahlédněte do jeho útrob
Letošní americké volby prezidenta stojí čtyři miliardy dolarů - to je rokordní suma, podle skeptiků volby vyjdou až na pět miliard dolarů, což je 160-200 miliard korun.

Vyhlášení vítěze voleb se proto mírně opozdí. Sčítání hlasů bude trvat déle.

Bush získal první volební vítězství v horské vísce
Republikánský kandidát na úřad amerického prezidenta George Bush zaznamenal brzy po zahájení voleb první symbolické vítězství nad svým demokratickým rivalem Albertem Gorem, když získal hlasy voličů v horské vísce státu New Hampshire.

Dixville Notch oznamuje své volební výsledky jako první v USA od voleb v roce 1960. Zdejší voliči se dostavili k urnám těsně po půlnoci místního času (05:01 středoevropského času), aby podpořili Bushe 21 hlasy proti pěti pro Gora.

Clintonovi volili v New Yorku
Dosavadní americký prezident Bill Clinton, jeho manželka Hillary a dcera Chelsea odvolili v základní škole Douglas Grafflin ve čtvrti Chappaqua v New Yorku, kde má rodina nový dům a kde Hillary Clintonová kandiduje do Senátu. Podle průzkumů má reálnou šanci zvítězit. Je to poprvé, co se americká první dáma uchází o veřejný úřad.

Republikánský prezidentský kandidát George Bush na předvolebním mítinku konaném 5.listopadu večer v Orlandu na Floridě. Prezidentské volby se v USA uskuteční 7.listopadu. (6.listopadu 2000)

Demokratický kandidát Al Gore s vítěznou zaťatou pěstí na předvolebním mítinku na University of Michigan v Dearbornu v neděli 5.listopadu. (6.listopadu 2000)

Bushova rodina v rezidenci v Austinu v Texasu sleduje průběžné výsledky voleb, které rozhodnou o tom, kdo bude 43.prezidentem USA. (ČTK, 7.listopadu 2000)

Republikánský kandidát a texaský guvernér George W. Bush se svojí ženou Laurou ve své rezidenci v Austinu v Texasu sleduje výsledky voleb, které rozhodnou, kdo ze dvou hlavních kandidátů bude příštím, 43. prezidentem, USA. (7.listopadu 2000)

Voliči vyplňují hlasovací lístky ve volebním středisku ve městě Anderson ve státě Jižní Karolína. Více než 200 miliónů oprávněných amerických voličů může 7.listopadu využít svého hlasovacího práva a zvolit nového prezidenta země, 435 poslanců Sněmovny reprezentantů a 34 ze 100 senátorů. (CTK/AP 7.listopadu)

Demokratický kandidát na úřad amerického prezidenta Al Gore odevzdal 7.listopadu svůj volební lístek v základní škole Forks River v Elmwoodu ve státě Tennessee. (ČTK 7.listopadu)

Demokratický kandidát na funkci amerického prezidenta a viceprezident Albert Gore vrhá fotbalový míč na člena svého štábu před odletem z Tampy, kde 7. listopadu zakončil kampaň před prezidentskými volbami. (ČTK 7.listopadu 2000)

Demokratický kandidát Al Gore zvedá dítě ze zástupu svých příznivců, kteří se shromáždili v Nashvillu v Tennessee, kudy projížděl do Elmwoodu, kde odevzdal svůj hlas. (7.listopadu 2000)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...