Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby v Iráku narušily jen dva malé výbuchy a střelba kvůli mobilu

  7:16aktualizováno  17:25
Více než patnáct milionů Iráčanů se vydalo k volebním urnám. Ze čtrnácti tisíc kandidátů voliči vybírali členy provinčních rad. Volby, které prověřují křehkou iráckou demokracii i bezpečnostní situaci ve státě, se obešly bez vážnějších incidentů. Výsledky oznámí volební komise zřejmě v úterý.
K volbám by mělo dorazit patnáct milionů Iráčanů.

K volbám by mělo dorazit patnáct milionů Iráčanů. | foto: Reuters

Irácká vláda se obávala možných násilností a přichystala na dnešní den mimořádně přísná bezpečnostní opatření. Nakonec ale byla situace natolik pokojná, že premiér Núrí Málikí dokonce už odpoledne odvolal zákaz jízdy motorových vozidel v centrech měst. Toto opatření přitom mělo platit až do nedělního rána.

Volební den narušily jen tři incidenty. Ten nejvážnější se odehrál v Bagdádu kvůli mobilnímu telefonu, který nemá podle iráckých pravidel ve volební místnosti co dělat. V šíitské čtvrti Sadr byl podle televize Al-Arabíja zastřelen jeden muž, který toto pravidlo porušil. Podrobnosti o pozadí střelby ale zatím agentury nepřinesly.

Na hlavní třídě města Tuz Churmat severně od Bagdádu zase pět policistů a jednoho civilistu zranil výbuch podomácku vyrobené trhaviny. V Tikrítu, rodišti bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, dopadly už ráno před volební místnost čtyři dělostřelecké granáty, nikdo ale nebyl zraněn.

Voliči dorazili k volbám v hojném počtu

Před volebními místnostmi se od rána tvořily dlouhé fronty. "Hodně jsme trpěli a tyto volby jsou příležitostí to změnit," řekl Asad Wahayab při čekání před volební místností v Basře na jihu země.

Podobnou příležitost vidí ve volbách i vrcholní iráčtí představitelé. "Chceme světu ukázat, že umíme uspořádat transparentní volby," prohlásil premiér Nurí Málikí.

Iráčané většinou volí v místních školách.

Iráčané většinou volí v místních školách.

Podle prvních průzkumů dorazili Iráčané k volebním urnám v hojném počtu. "Jsem velmi šťastný, protože všechny naše informace naznačují velmi významnou účast ve volbách, což je úspěch pro všechny Iráčany," řekl premiér Málikí poté, co odevzdal svůj hlas v přísně střežené "zelené zóně" v Bagdádu.

Velká účast podle Málikího nasvědčuje tomu, že "irácký lid má důvěru ve svou vládu a ve volby, a je to důkaz toho, že Iráčané už žijí ve skutečném bezpečí". Díky pokojnému průběhu a velkému zájmu voličů byly volební místnosti dokonce otevřeny o hodinu déle.

Během kampaně zemřelo pět kandidátů

Volební kampaň skončila v Iráku v pátek ráno a podle místních pozorovatelů byla oproti očekávání velmi klidná. I tak ale během ní přišlo o život pět kandidátů a dva členové volební komise.

Pět ze sedmi obětí zahynulo v provincii Ninive, jejímž správním střediskem je Mosul. Tam trvá napětí mezi Araby a Kurdy a od voleb v této oblasti se očekává, že se na rozdíl od voleb v roce 2005 dostane do provinční rady mnohem víc sunnitů a získají větší podíl na moci. Právě tady také platila nejpřísnější bezpečnostní opatření.

Volební komise hlásila i ojedinělé případy volebních podvodů. Strany například distribuovaly volební lístky s přesnými instrukcemi, koho volit. Premiér Málikí ale zprávy o volebních podvodech odmítl.

Iráčané si volby střeží sami

Iráčané si bezpečnost voleb zajišťovali sami, bez pomoci Američanů. Ti zůstávali pouze v pohotovosti, ale na základnách. Všem záleží na tom, aby se volby obešly bez násilí, protože to považují za předpoklad k urychlení odchodu amerických vojáků.

V Iráku jich je stále přes 140 tisíc. Podle bezpečnostní dohody mohou zůstat ještě tři roky, ale americký prezident Barack Obama nevylučuje, že vojsko stáhne dřív.

Provinční volby v Iráku.

Kvůli zajištění bezpečnosti u voleb platil od pátečního večera až do nedělního rána zákaz provozu motorových vozidel a byly uzavřené hranice i letiště. Policisté i vojáci volili už ve středu, aby dnes mohli plnit své úkoly. Jen bagdádské volební místnosti střežilo 80 tisíc policistů.

PŘEČTĚTE SI

Provinční volby prověří křehkou iráckou demokracii

Dále bylo najato mnoho žen, jejichž úkolem bylo provádět osobní prohlídky voliček, protože v minulosti bylo několik atentátů spácháno právě ženami.

I když se bezpečnostní situace v Iráku zlepšuje, tak je podle mluvčího americké armády v Iráku Davida Perkinse vojsko v pohotovosti. "Jsou tu skupiny jako Al-Kajda nebo jiné teroristické skupiny, pro které představuje demokracie nebezpečí. Chtějí, aby Iráku vládl strach," říká mluvčí. "Naším úkolem je zajistit, aby nenarušili demokratický proces v zemi," dodává.

K urnám vyrazilo více sunnitů

O 440 křesel v provinčních radách se ve volbách ucházelo přes 14 400 kandidátů, mezi i téměř 4000 žen. Všichni prodělali intenzivní kampaň, po celé zemi jsou vylepeny portréty kandidujících, z nichž mnozí své voliče kontaktovali osobně i mobilními telefony.

Od voleb se očekává především souboj mezi vlivnými šíitskými stranami a ve srovnání s minulými volbami v roce 2005 také vyšší účast sunnitského obyvatelstva. Sunnité minulé volby většinou záměrně bojkotovali.

Pozorovatelé předpokládají, že výsledek, který má být oznámen v úterý, může korigovat vliv náboženských a etnických skupin v jednotlivých částech státu a předurčit parlamentní volby, které se mají konat rovněž letos.

Mezinárodní krizová skupina se domnívá, že zatímco volby v roce 2005 vytvořily podmínky, jež vedly k občanské válce, nynější volby by mohly mít naopak vliv zklidňující.

OTÁZKY A ODPOVĚDI O VOLBÁCH

Kde se hlasuje?
Volby se uskutečnily ve 14 z 18 iráckých provincií. Voliči vybíraly provinční rady, které poté zvolí provinční guvernéry a vlády.

Kde se nevolí a proč?
Nehlasovalo se v kurdských poloautonomních provinciích Dahúk, Irbíl a Sulajmáníja na severu země. Volit by se zde mělo ještě letos. Nevolilo se rovněž ve sporné provincii Kirkúk na severu země, která je bohatá na ropu a kde žije smíšené obyvatelstvo. O kontrolu nad ní vedou spory Kurdové a Arabové a Turkmeni.

Kdo kandiduje?
Registrováno bylo 14 431 kandidátů (včetně 3912 žen), kteří jsou na více než 400 kandidátkách. Voliči mohli volit mezi kandidátkami stran či dalších uskupení, nebo vybrat kandidáta ze seznamu nezávislých kandidátů.

Proč jsou volby důležité?
Kromě zvolení provinčních zastupitelů se očekává, že volby budou mít vliv i na plánované parlamentní volby. Jeden vládní činitel řekl, že volby "překreslí politickou mapu Iráku", viceprezident Ádil Abdal Mahdí je zase označil za "hlavní zkoušku před parlamentními volbami".

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Muž neuznává zákony, soud ho poslal do vězení za jízdu bez řidičáku

18. dubna 2024  16:25

Krajský soud v Plzni poslal na devět měsíců do vězení muže, který opakovaně řídil auto v době, kdy...

Evropští žalobci v Česku tolerují úniky do médií, vadí Blažkovi. Poslal stížnost

18. dubna 2024  16:15

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ostře zkritizoval evropské žalobce působící v ČR. Podle...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Nebyly unesené. Ukrajinské děti nalezené v Německu přijely se svými rodinami

18. dubna 2024  15:59

Ukrajina původně považovala 161 dětí, které se podařilo nalézt na německém území, za unesené do...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...