Oleksandr Zacharčenko (uprostřed), premiér samozvané Doněcké lidové republiky,...

Oleksandr Zacharčenko (uprostřed), premiér samozvané Doněcké lidové republiky, na oslavě připomínající obránce Doněcku proti nacismu za druhé světové války (8. září 2014) | foto: Reuters

Volby v Donbasu vyhráli separatističtí vůdci Zacharčenko a Plotnickyj

  • 627
Nedělní volby v separatistických oblastech na východě Ukrajiny potvrdily postavení Alexandra Zacharčenka a Ihora Plotnického, vůdců samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky. Kyjev povstalecké volby odmítl jako frašku, Evropská unie je označila za překážku pro mírový proces. Rusko hodlá výsledky respektovat.

Zacharčenko byl zvolen prezidentem Doněcké lidové republiky 765 340 hlasy z celkem přibližně milionu voličů, uvedla agentura Interfax. Podle agentury Reuters to odpovídá 79 procentům hlasů. Parlamentní volby vyhrála organizace Doněcká republika, v jejímž čele Zacharčenko stojí.

Krize na Ukrajině

V sousední „Luhanské lidové republice“ podle agentury TASS zvítězil dosavadní „prezident“ Ihor Plotnickyj s 63 procenty hlasů a jím vedené hnutí Mír pro Luhansko s podporou 69 procent voličů.

Moskva jako jediná hlasování v Donbasu podpořila. „Rusko respektuje vůli lidu jihovýchodní Ukrajiny. Zvolení představitelé získali mandát k řešení praktických úkolů s cílem obnovit normální život v oblastech,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. 

Západní tisk naopak píše o „zinscenování státnosti“ či o „exportu ruské imitace demokracie“. Odsudky nešetří ani evropští politici. „Považuji dnešní prezidentské a parlamentní volby v Doněcké a Luhanské lidové republice za novou překážku na cestě k míru na Ukrajině,“ uvedla ve svém nedělním prohlášení nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogherini.

 „Hlasování je nelegální a nelegitimní a Evropská unie ho neuzná,“ dodala s tím, že volby jsou v rozporu s dohodou z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko volby nazval „fraškou, která se odehrává pod hlavněmi tanků a samopalů“. „Spoléhám na to, že Rusko takzvané volby neuzná, protože jsou jasným porušením minského protokolu z 5. září, který podepsal i zástupce Ruska,“ prohlásil Porošenko.

Washington podle agentury TASS vyzval Moskvu, aby nevyužila volební výsledky jako záminku k vyslání dalších vojáků a vojenské techniky na Ukrajinu. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby dostál svému slovu a nezpochybňoval celistvost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video