Trump spustil přepočet hlasů ve Wisconsinu, čeká se na výsledky z Georgie

  • 631
Americký prezident Donald Trump nechal spustit částečný přepočet hlasů ve státě Wisconsin, který podle předběžných výsledků na rozdíl od předchozích voleb v roce 2016 nezískal. Vyžádaná revize se týká dvou okresů se dvěma největšími městy ve státě. Hotová by měla být koncem měsíce.

Mezitím se chýlí ke konci přepočet hlasů nařízený vedením státu Georgia, závěry budou zřejmě k dispozici už ve čtvrtek.

Ve Wisconsinu se začnou hlasy kontrolovat v pátek, informuje agentura AP, a proces musí být hotový do 1. prosince. Na rozdíl od Georgie za něj Trumpova kampaň musela zaplatit, přičemž se odhadovalo, že přepočet na celém území státu by stál skoro osm milionů dolarů (přes 175 milionů Kč).

Nakonec prezident požádal pouze o revizi v okresech Dane County a Milwaukee County, přičemž volební činitelé médiím potvrdili, že stát obdržel potřebné tři miliony dolarů.

Americké prezidentské volby 2020

Wisconsin je jedním z pětice států, které Trump oproti výsledku z roku 2016 ztratil. Žádost o přepočet hlasů prezidentův tým avizoval už den po uzavření volebních místností, experti se však domnívají, že šance na zvrácení porážky je mizivá.

Při přepočítávání v roce 2016 se rozdíl mezi Trumpem a tehdejší demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou změnil o 131 hlasů. Demokrat Jode Biden má přitom tentokrát celostátně převahu zhruba 20 500 hlasů. Podle The New York Times získal 1 630 716 hlasů, zatímco Trump 1 610 151.

Ve dvou zmíněných okresech, kde má dojít k přepočtu, zvítězil Biden poměrem 577 455 ku 213 157 hlasům.

Trumpovi spolupracovníci uvedli, že požádali o přepočet v těchto dvou oblastech, protože byly dějištěm „nejhorších nesrovnalostí“. Žádné důkazy o volebních podvodech se ale neobjevily, stejně jako v případě dalších států, kde si prezidentova kampaň stěžuje na nekalosti.

„Oficiální přehled výsledků potvrdil jasné a přesvědčivé vítězství Joea Bidena ve Wisconsinu... Selektivní přepočet v Milwaukee a Dane County tyto výsledky nezmění,“ komentoval vývoj mluvčí Bidenova štábu Nate Evans. Konečný verdikt ohlásí wisconsinská volební komise na začátku prosince.

V Georgii, kde Biden podle předběžného výsledku zvítězil o 14 000 hlasů, se přepočet rozběhl minulý pátek. Místní volební zákony tento postup vyžadovaly, protože rozdíl mezi dvěma hlavními kandidáty odpovídal méně než 0,5 procenta odevzdaných hlasů.

Drahé napadání voleb. Trump platí Giulianimu půl milionu denně, píše list

Na dokončení přepočtu zde byl vyhrazen čas do půlnoci a podle místního volebního činitele Gabriela Sterlinga se proces nejspíše podaří včas uzavřít. Zásadní změna výsledku se nerýsovala, podle Sterlinga jsou čísla hlášená z jednotlivých okresů buďto totožná s těmi původními, nebo se od nich liší jen nepatrně.

Sterling později avizoval, že Georgia plánuje výsledek auditu ohlásit ve čtvrtek. Zisky jednotlivých kandidátů musí stát formálně potvrdit nejpozději v pátek.

3. listopadu 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue