Joe Biden | foto: Reuters

Přepočet potvrdil, že v Georgii vyhrál Biden. Předání moci se neobává

  • 610
Přepočet hlasů v americké Georgii potvrdil vítězství demokratického kandidáta Joe Bidena. Uvedl to státní tajemník státu Georgia republikán Brad Raffensperger. Biden označil Trumpovu snahu zpochybnit výsledek voleb za nezodpovědnou.

Informovala agentura Reuters.

Přepočet hlasů zde spustili poté, co předběžné výsledky ukázaly, že Biden před nynějším prezidentem Donaldem Trumpem vede o zhruba 14 000 hlasů.

Místní volební zákony tento postup vyžadovaly, protože rozdíl mezi dvěma hlavními kandidáty odpovídal méně než 0,5 procenta odevzdaných hlasů.

Americké prezidentské volby 2020

„Audit potvrdil, že původní strojové sčítání hlasů přesně označilo vítěze voleb,“ konstatoval ve čtvrtek večer místního času (po půlnoci na pátek SEČ) Raffensperger.

Trump i déle než dva týdny po uzavření volebních místností protestuje proti výsledku voleb a tvrdí, že hlasování provázely podvody ve prospěch Bidena.

Důkazy pro prezidentova tvrzení však nejsou k dispozici. Podle propočtů amerických i světových médií získal Trump 232 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Biden 306. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, je na programu 14. prosince.

Trumpova „nezodpovědná snaha“ zpochybnit výsledky

Joe Biden označil snahu Donalda Trumpa zpochybnit výsledky voleb za „naprosto nezodpovědnou“

Nynější americký prezident i déle než dva týdny po uzavření volebních místností protestuje proti vyústění voleb a tvrdí, že hlasování provázely podvody na úkor republikánů.

Biden po poradě s guvernéry jednotlivých států uvedl, že neobává toho, že by Trumpova neochota přijmout výsledky voleb zamezila předání moci. „Vysílá to ale hrozivou zprávu o tom, kým jako země jsme,“ řekl demokratický kandidát.

S demokratickými i republikánskými guvernéry během hovoru Biden probral možnost povinného nošení roušek v celých Spojených státech. Nošení roušky „není politické gesto, je to vlastenecká povinnost“, konstatoval.

Biden též řekl, že už vybral budoucího ministra financí. Jeho či její jméno oznámí kolem Dne díkuvzdání, který budou Američané slavit příští čtvrtek. Média spekulují, že by resort financí mohla vůbec poprvé řídit žena. Zmiňují přitom bývalou šéfku centrální banky (Fed) Janet Yellenovou a členku rady guvernérů Fedu Lael Brainardovou. 

7. listopadu 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video