Hořící dům v Luhanské oblasti (22. května 2014)

Hořící dům v Luhanské oblasti (22. května 2014) | foto: AP

Na volební komise v Donbasu útočí separatisté. Ničí urny a vyhrožují

  • 313
Separatisté v Doněcké oblasti zesilují útoky proti volebním místnostem na východě Ukrajiny. Mnoho komisí rozehnali a dalším vyhrožují. Uvedla to v prohlášení ukrajinská nevládní organizace Výbor ukrajinských voličů. Snahy o maření voleb potvrdil z místa i reportér iDNES.cz. Separatisté ve Slavjansku mezitím vyzvali místní k evakuaci.

Nejkritičtější situace podle Výboru ukrajinských voličů panuje ve městech Slavjansk, Kramatorsk, Horlivka a Mariupol. V posledních hodinách se radikálové v Doněcké oblasti zmocnili dalších čtyř volebních místností, konstatoval výbor.

"Většina volebních komisí v oblasti vykonává své funkce v ilegalitě. Jen mizivá část z nich pracuje normálně," uvádí se v prohlášení. Relativně klidná je jen situace ve městech Dobropillja a Krasnoarmijsk. Při nejlepším scénáři by se prý hlasování mohlo uskutečnit ve třetině volebních okrsků.

"Sám jsem viděl zničené volební urny před sídlem doněckých separatistů. Jejich cílem je zmařit volby. Co jsem slyšel od místních lidí, tak jsou i hrozby útoků na volební místností v době konání voleb. Pro část lidí jsou tyto výhrůžky důvodem, proč k volbám nejít," hlásí z místa reportér iDNES.cz. Dodává však, že místní nejsou spokojeni ani s kandidáty na budoucího ukrajinského prezidenta.

Volební komise se potýkají s nedostatkem spolupracovníků. Lidé se podle ukrajinského výboru bojí podílet se na organizaci hlasování.

Achmetov umístil urny do svých továren

Radikálům se navíc prý podařilo proniknout do uzavřené počítačové sítě, jejímž prostřednictvím má shromažďovat výsledky ústřední volební komise v Kyjevě. Podle serveru Ostrov byly zaznamenány i pokusy o únos pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Krize na Ukrajině

Kritická situace podle ukrajinských médií panuje v přístavu Mariupol. Výrazné zhoršení bezpečnosti v ulicích přinutilo místní radní vyhlásit ve městě od dnešního dne zákaz nočního vycházení.

Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov, který v Mariupolu vlastní několik velkých průmyslových závodů a dolů, se podle povstalců rozhodl přenést volební místnosti do areálu svých podniků. Všechny jsou pod přísnou ozbrojenou ochranou.

"Věříme, že občané Mariupolu budou volby ignorovat," uvedli dnes v prohlášení povstalci. "Mariupol už není součástí Ukrajiny, ale patří do Doněcké lidové republiky," zdůraznili.

Povstalci ve Slavjansku velí k evakuaci

Povstalci ve stotisícovém východoukrajinském městě Slavjansk mezi tím vyzvali obyvatelstvo k evakuaci "v zájmu zachování životů a majetku". V opačném případě prý hrozí masové oběti. Výzvu podle místního serveru Slavgorod adresoval obyvatelstvu velitel slavjanských separatistů Igor Strelkov, podle ukrajinských médií vysoký důstojník ruské vojenské rozvědky GRU.

Strelkov slavjanským občanům vzkázal, že ukrajinské armádě "vydal příkaz" k zastavení palby. Pokud ozbrojené síly jeho rozkazu neuposlechnou, bude muset využít svou vlastní palebnou sílu a neručí za nic. Za takových okolností by prý mohlo ve městě dojít k "masovým ztrátám na životech".

"Situace okolo Slavjansku se, pokud jde o postavení rebelů, komplikuje. Ukazuje to na to, že zde rebelové nemohou dlouhodobě držet pozice. Vypadá to, že protiteroristická akce se z hlediska Kyjeva blíží k úspěšnému závěru," sdělil reportér iDNES.cz. Podle něj je také patrné, že se vyostřují spory mezi jednotlivými frakcemi separatistů. Na samozvaného starostu Slavjansku Vjačeslava Ponomarjova byl dokonce vydán zatykač.

Slavjansk je považován za hlavní centrum povstalců na východě Ukrajiny. Město je už druhý týden v obklíčení armádou, která v posledních třech dnech Slavjansk intenzivně ostřeluje. Podle povstalců bylo zasaženo několik obytných domů a řada lidí byla zraněna.

Povstalci před několika dny vyzvali k evakuaci slavjanských dětí, které se měly přesunout do letních táborů severně od města. Ze zpráv ukrajinských médií nevyplývá, že by rodiny ve Slavjansku výzvy vzbouřenců uposlechly. Všech devět výpadovek ze Slavjanska kontroluje armáda.

Šéf slavjanských komunistů Anatolij Chmelevoj, blízký Strelkovův spolupracovník, serveru Slavgorod řekl, že ukrajinská armáda k městu stahuje obrněné posily. Útok prý lze očekávat každým okamžikem.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video