Volby v Zimbabwe vyhrál úřadující prezident Mnangagwa, opozice nesouhlasí

  • 51
Prezidentské volby v Zimbabwe podle volební komise vyhrál úřadující prezident Emmerson Mnangagwa se ziskem 50,8 procenta hlasů, zatímco hlavní opoziční vyzyvatel Nelson Chamisa dostal 44,3 procenta hlasů. Opozice tyto výsledky skoro určitě napadne, ať u soudu, anebo v ulicích, poznamenala agentura AP.

Předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgen Komichi těsně před vyhlášením prezidenta Mnangagwy vítězem voleb prohlásil, že jeho strana výsledky prezidentských voleb odmítá. Pondělní volby v Zimbabwe byly první po sesazení dlouholetého vůdce Roberta Mugabeho, který zemi vládl 37 let.

Podle komise Mnangagwa, který býval Mugabeho pravou rukou, získal 2,15 milionu hlasů, zatímco jeho hlavní soupeř, vůdce opozice Nelson Chamisa 1,93 milionu.

Agentura AP podotkla, že zbývající provincie, nezapočtená do těchto výsledků, se jeví baštou vládnoucí strany.

Zimbabwané v pondělí kromě prezidenta volili také poslance i členy místních zastupitelstev. Volební komise v pátek potvrdila výsledky parlamentních voleb, podle nichž vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) získala ve 210členném parlamentu 145 křesel. Zajistila si tak dvoutřetinovou většinu potřebnou k prosazení ústavních změn.

Při středečních srážkách policie s příznivci opozice v metropoli Harare zemřelo šest lidí a dalších 14 utrpělo zranění. Policie zadržela 18 lidí v sídle nejsilnější opoziční strany.

Mnangagwa na Twitteru napsal, že jednal s Chamisou o zmírnění napětí po středeční demonstraci, jejíž účastníci viní vládu ze snahy zmanipulovat pondělní volby. Chamisa ale řekl, že vláda chce vytvořit „fiktivní a klamný výsledek“. Opoziční vůdce se také prohlásil za vítěze prezidentských voleb.

3. srpna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video