Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové za invazi v roce 1968 nemůžou, Brežněv byl Ukrajinec, řekl Filip

  11:24aktualizováno  14:58
Rusko hrálo v srpnové invazi do Československa jen malou úlohu. Britskému listu The Guardian to řekl šéf českých komunistů Vojtěch Filip. Podle něj hlavní roli v srpnové invazi hrály ukrajinské armády. Ukrajinská ambasáda v reakci uvedla, že KSČM zřejmě převzala ruské manipulační metody.
Předseda KSČM Vojtěch Filip přichází na jednání s Babišem (17. května 2018).

Předseda KSČM Vojtěch Filip přichází na jednání s Babišem (17. května 2018). | foto: Yan Renelt, MAFRA

„Historie byla ze sta procent zfalšována. Nikdo nenapíše, že celá idea je postavena na pozici proti Rusku,“ svěřil se Filip britskému listu. „Tehdy byl v politbyru Sovětského svazu pouze jeden čistokrevný Rus, a ten hlasoval proti invazi. Brežněv byl z Ukrajiny. Většina invazních armád byla ukrajinská,“ podotkl šéf českých komunistů.

Podle něj pro invazi nejsilněji horovali vůdci sovětských satelitů jako bylo Východní Německo, Polsko a Maďarsko, kteří vnímali Pražské jaro jako ohrožení vlastní moci. Invaze byla podle Filipa „realitou bipolárního rozdělení  světa“ pramenící ze studené války. Vinu dává i Alexandru Dubčekovi, který podle něj o invazi věděl dva dny dopředu, ale nevaroval veřejnost.

Filip rovněž v rozhovoru pro The Guardian odmítl, že by se KSČM měla za padesát let staré události omlouvat. „Osobně si myslím, že to nebude odpuštěno. Ale KSČM nemůže cítit žádnou odpovědnost za osmašedesátý. Bylo to rozhodnutí pěti zemí Varšavské smlouvy,“ dodal s tím, že invaze způsobila velké škody mezinárodnímu socialistickému hnutí a vedla i ke zhroucení komunismu ve východní Evropě v roce 1989.

The Guardian ve svém textu nazvaném „Čeští komunisté čelí hořkému dědictví Pražského jara“ píše, že KSČM v době výročí čelí rostoucímu nepřátelství české veřejnosti. A to ve chvíli, kdy se o jejich podporu opírá menšinová vláda Andreje Babiše a komunisté se tak ocitli nejblíže moci za posledních třicet let.

Filipův výrok zaujal ruská i ukrajinská média

Text britského listu zaujal i média na Ukrajině a v Rusku. Například ukrajinský zpravodajský portál Unian ho publikoval pod titulkem „Komunistická strana Česka obviňuje Ukrajinu z udušení Pražského jara“. S podobným titulkem přišla ruská agentura Regnum či web doněckých separatistů Novorosinform.

Filipova stanoviska si povšimla i ruská Federální zpravodajská agentura (FAN), která podle západních zpravodajských služeb patří k největším ruským výrobcům a distributorům falešných zpráv. „V Evropě obvykle bývá ze silového potlačení českých reforem obviňována Moskva, ale vůdce KSČM Vojtěch Filip upozornil na to, že operaci Dunaj inicioval generální tajemník ÚV KSSS Leonid Brežněv – etnický Ukrajinec,“ píše FAN.

Ukrajinský web Vesti-ua v této souvislosti napsal, že národnost Brežněva, který se narodil na východě Ukrajiny nedaleko tehdejšího Dněpropetrovska (dnes Dnipro), se v oficiálních dokumentech neuvádí jednotně. V některých je uveden jako Rus, v jiných jako Ukrajinec.

Podle historických dokumentů bylo v roce 1968 v sovětském politbyru, jmenovaném dva roky předtím, jedenáct lidí. Kromě Brežněva to bylo pět Rusů, jeden Bělorus, jeden Lotyš a Ukrajinci Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Pjotr Šelest.

Ukrajinci: KSČM je advokátem zločinů Ruska

Ukrajinské velvyslanectví v Česku na Twitteru Filipovy výroky označilo za nesmysl. „Považujeme za zbytečné komentovat nesmysly, vyslovené Stranou, která nejen je důsledným advokátem zločinů Ruska, zejména jeho agrese na Ukrajině, ale zřejmě převzala kremlevské metody lží a manipulací s historií,“ uvedla ambasáda. 

14.srpna 2018 v 14:03, příspěvek archivován: 14.srpna 2018 v 14:10

Považujeme za zbytečné komentovat nesmysly, vyslovené Stranou, která nejen je důsledným advokátem zločinů Ruska, zejména jeho agrese na Ukrajině, ale zřejmě převzala kremlevské metody lží a manipulací s historií. Proto raději dáváme slovo G. Orwellovi. https://t.co/JEqYXWw8Sp https://t.co/B6dyzLROK8

Filipovy názory odsoudil i šéf ODS Petr Fiala. „Komunisté se nemění – i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali,“ napsal na Twitteru.

Podle historika Petra Blažka je sice pravda, že při invazi byly nasazeny i sovětské jednotky dislokované na Ukrajině, ty ale rozhodně nelze označit za ukrajinské. „Byly to sovětské jednotky a neměly nic společného se současnou Ukrajinou,“ uvedl pro iDNES.cz Blažek.

Filip se podle něj snaží u okupace Československa převrátit role, protože srpen 1968 bývá připomíná v souvislosti s okupací Krymu. „Jednak se snaží představovat Sovětský svaz jako autentickou federaci plnoprávných států. To je samozřejmě nesmysl, byl to centralizovaný komunistický stát. Za druhé se snaží marginalizovat a zatemnit podstatu, že ten, kdo sem posílal tanky, byla Moskva, protože v Moskvě sídlilo vedení Komunistické strany SSSR.“

Podle Blažka pravdě neodpovídá ani Filipovo tvrzení, že komunističtí vůdci v sovětských satelitech byli důraznější než Brežněv. Mezi radikální stoupence invaze sice lze počítat východoněmeckého Waltera Ulbrichta či polského Wladyslawa Gomulku, ale například postoj maďarského Jánose Kádára byl složitější.

„Kádár dlouho nebyl tak kritický. Přitom v roce 1956 byla role Gomulky a Kádára opačná: Gomulka zachránil Polsko před sovětskou invazí a byl vnímán jako národní hrdina, ale velmi záhy začal utahovat šrouby. Naopak Kádár se po potlačení maďarského povstání postavil do čela maďarských komunistů jako představitel kolaborantské vlády, ale na konci 60. let patřil k umírněným představitelům v diskusi, co dělat s Pražským jarem,“ vysvětluje Blažek.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...