Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Paříži skončila vojenská přehlídka. Policie se střetla s demonstranty

  13:17aktualizováno  17:05
Paříž v neděli hostila tradiční vojenskou přehlídku u příležitosti oslav výročí dobytí Bastily. Velkolepou podívanou doplnil i „létající muž“ na futuristickém zařízení Flyboard. Prezidenta Emanuela Macrona však ještě před zahájením ceremoniálu vypískal naštvaný dav. Po skončení přehlídky se policie střetla s desítkami demonstrantů, kteří se na bulváru Champs-Elysées opevnili.

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při vojenské přehlídce, pořádané na oslavu výročí začátku Velké francouzské revoluce, pískalo několik desítek lidí. Pískot a volání po prezidentově demisi se ozvalo ve chvíli, kdy Macron projížděl v otevřeném autě po třídě Champs-Elysées

Podle agentury AFP šlo o členy hnutí žlutých vest, které protestuje dlouhodobě proti Macronovi a jeho politice, byť se poznávacího oděvu v davu plném policistů protentokrát vzdali. To jim však nepomohlo. 

Policie v davu zadržela 152 lidí a některé ponechala ve vazbě. Podezřelí jsou z organizování nepovolené manifestace, narušení veřejného pořádku, ničení veřejného majetku nebo nedovoleného držení zbraně. Mezi zadrženými je i vůdce Žlutých vest Eric Drouet.

Poté, co vojenská přehlídka skončila, se na bulváru Champs-Elysees opevnila skupina demonstrantů včetně příslušníků hnutí žlutých vest. Podle AFP jich bylo několik desítek, podle Reuters demonstrantů byly stovky. 

Televize BFM odvysílala záběry, jak se policie demonstranty, kteří blokovali provoz pomocí kovových mobilních bariér a odpadkových košů, snaží rozehnat. Někteří protestující byli maskovaní, házeli na policisty kameny a další předměty a zapalovali popelnice. Policisté použili slzný plyn.

Macron přehlídku zahájil po boku náčelníka generálního štábu armády a pak zasedl na tribunu, kde se setkal se svými zahraničními hosty. Nechyběla zde německá kancléřka Angela Merkelová, nizozemský premiér Mark Rutte, finský prezident Sauli Niinista, či odcházející předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. 

Pozvána byla i britská premiérka Theresa Mayová, která však místo sebe vyslala svého zástupce Davida Lidingtona.

Ústředním tématem přehlídky bylo vytvoření užší evropské vojenské spolupráce, která je podle stance France 24 prioritou Macronovy zahraniční politiky. „Nikdy od konce druhé světové války nebyla Evropa tolik důležitá. Vytvoření evropské obrany ve spojení se Severoatlantickou aliancí, jejíž 70. výročí si připomínáme, je francouzskou prioritou,“ uvedl Macron v prohlášení před začátkem oslav. 

V 88krokovém taktu mašírovala i Cizinecká legie

Po třídě Champs-Élysées defilovalo 4 300 vojáků, skoro dvě stovky vozidel, přes 230 koní, 69 letadel a 39 helikoptér. Návštěvníkům se představili nejen francouzští vojáci, ale také jejich kolegové z Británie, Německa, Španělska, Belgie či Estonska. 

Na přehlídce nechyběly průjezdy obrněných transportérů, ale i tanků a dalších vojenských vozidel, přelety stíhaček, vrtulníků a transportních letadel, ukázka bezpilotních letounů či výstup akrobatické letky a zabarvení oblohy kouřem v barvách francouzské trikolory.

Tradiční podívanou u příležitosti výročí dobytí nenáviděné věznice Bastily a počátku Velké francouzské revoluce z roku 1789 byl i pochod francouzské cizinecké legie, který se od jiných vojenských sborů liší počtem kroků za minutu. Zatímco řádná francouzská armáda pochoduje v taktu 120 kroků za minutu, legionáři udržují pomalejší 88krokový marš.

Odlišná je i tradiční slavnostní uniforma pro tuto příležitost, kdy stejnokroj tvoří bílé rukavice a hnědá kožená zástěra, a legionáře, jejichž zbraní je sekyra s dlouhým topůrkem, navíc zdobí plnovous.

Nad Champs-Élysées létal flyboard

Přehlídku ozvláštnil muž, který se návštěvníkům přehlídky předvedl na zařízení Flyboard Air. Jde o vznášedlo podobné dronu, které je vybavené několika motory. Pilot na zařízení během letu stojí. Ačkoli flyboard není čerstvou novinkou, novináři a uživatelé na Twitteru ukázku letových možností stroje označili za ohromující. Zařízení pilotoval jeho tvůrce Francouz Frank Zapata, který během letu držel v ruce pušku.

Francie má dravou barracudu pro konvenční ponorkový boj a smíšenou posádku

Zapata na svém webu o zařízení tvrdí, že vyniká rychlostí a obratností a že v případě ztráty jednoho motoru ostatní pohonné jednotky výpadek snadno vyrovnají. Současná verze flyboardu umožňuje vynést až stokilogramového pilota do výšky 150 metrů, rychlost letu pak dosahuje 140 kilometrů v hodině. Délka letu, než stroj spotřebuje letecké palivo, nyní dosahuje deseti minut, což znamená podle portálu Epoch Times čtyřkilometrový dolet.

Zapatova společnost zároveň pracuje na nové generaci flyboardu, který umožní rychlost až 200 kilometrů v hodině, třicetiminutovou letovou dobu a dostup až do výšky tří kilometrů. Kromě flyboardů Zapatova firma navrhuje řadu přístrojů pro vojenské využití včetně dronu pro přepravu velkých nákladů, bezpilotní prostředek pro evakuaci vojáků či vzdušnou obdobu motorky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...