Zeď v jednom z domů syrských povstalců v Aleppu, kde visí tři zbraně a na zdi

Zeď v jednom z domů syrských povstalců v Aleppu, kde visí tři zbraně a na zdi je nakreslena mapa Sýrie (11. června 2013) | foto: Reuters

USA vyzbrojí syrské povstalce, zbraně pošlou přes Turecko či Jordánsko

  • 167
Spojené státy v řádu týdnů začnou posílat zbraně syrské opozici. Zprostředkuje to Ústřední zpravodajská služba (CIA), která je hlavním prostředníkem mezi Washingtonem a bojující syrskou opozicí, píše The Washington Post. USA také zvažují územně a časově omezené bezletové zóny u syrské hranice s Jordánskem.

"To, co hodláme poskytovat syrské Vrcholné vojenské radě (SMC), bude rozsahem jiné, než co jsme poskytovali dříve," prohlásil na brífinku jeden z poradců amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes, přičemž Vrcholná vojenská rada je hlavní syrská vzbouřenecká skupina.

Začala bitva o Aleppo

V syrském městě Aleppo se momentálně odehrávají nejtěžší boje za několik minulých měsíců.

Podle exilové opozice se soustřeďují na východní čtvrť Sachúr, na kterou armáda útočí ze dvou směrů.

Zatím se jí ale nepodařilo prorazit obranu opozice, která ovládá velkou část tohoto největšího syrského města na severu země.

Boje v Sýrii trvají více než dva roky a vyžádaly si podle OSN na 93 000 obětí.

Vyjádřil se krátce poté, co Bílý dům poprvé uznal, že režim syrského prezidenta Bašára Asada několikrát v menší míře použil proti opozici chemické zbraně. Podle amerických zpravodajských služeb při použití těchto zbraní zahynulo loni 100 až 150 Syřanů.

Informace o použití chemických zbraní jednotkami syrské armády obdrželo od USA i Rusko, podle něj jsou ale "nepřesvědčivé". "Za fakta to lze označit jen těžko," uvedl poradce prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov.

Obama a další západní představitelé již dříve uvedli, že použití chemických zbraní Damaškem proti opozici by znamenalo zvrat v přístupu k tamní krizi a otevřelo cestu i k případné intervenci.

USA se rozhodly ke zbrojní pomoci opozici v době, kdy opozice začíná ztrácet původně dobytá území. Nedávno ji armáda podporovaná libanonským Hizballáhem vytlačila ze strategického města Kusajr, nyní vojsko připravuje ofenzívu proti Halabu.

Evropští diplomaté hovoří o tom, že se vojenské štěstí začíná přiklánět na stranu Damašku. Velitel Syrské svobodné armády Sálim Idrís tento týden zveřejnil naléhavou prosbu o vyzbrojení svých oddílů, nemá-li opozice přijít i o toto město.

Spojené státy se poprvé rozhodly poskytnout pomoc přímo syrským opozičním bojovníkům už koncem února. Tehdy se však jednalo o nebojovou vojenskou techniku a humanitární pomoc v hodnotě 60 milionů dolarů (1,15 miliardy korun).

Nyní tedy prezident Spojených států Barack Obama povolil, aby se syrským vzbouřencům poskytovaly některé americké zbraně, píše agentura Reuters. Velení syrských vzbouřenců v reakci na zprávy z USA podotklo, že kromě jiného chce protitankové a protiletadlové zbraně.

"Potřebujeme dostat účinnou vojenskou pomoc, abychom byli s to zabránit zločineckému (syrskému) režimu používat chemické zbraně. Očekáváme (od USA) kladnou odezvu a skutečnou vojenskou podporu," prohlásil velitel Syrské svobodné armády Sálim Idrís.

Zbraně USA poskytnou v řádu týdnů, přes Turecko a Jordánsko

Spojené státy začnou své zbraně posílat syrské opozici v řádu týdnů. Zprostředkuje to Ústřední zpravodajská služba (CIA), která je hlavním prostředníkem mezi Washingtonem a bojující syrskou opozicí. Napsal to dnes list The Washington Post.

Zbraně budou dle listu zřejmě přepravovány letecky přes Jordánsko nebo Turecko a pozemní cestou územím, jež kontroluje opozice. Bílý dům zatím nezveřejnil, o jaké zbraně půjde, o požadavku opozice na protiletadlové a protitankové zbraně stále jedná.

Co rebelové žádají

Velitel Syrské svobodné armády Sálim Idrís vydal tento týden podrobný seznam zbraní a munice, kterou jeho bojovníci nezbytně potřebují, a obrátil se nejen na USA, ale i na Francii a Británii. Na seznamu je 200 protitankových řízených střel Konkurz ruské výroby, 100 protiletadlových raket odpalovaných z ramene, 300 tisíc zásobníků s náboji do automatických zbraní Kalašnikov, 100 tisíc zásobníků s náboji do pušek, 50 tisíc kulometných pásů a přístup k informacím získávaným s pomocí satelitní technologie.

USA se prý snaží postup zkoordinovat s Británií a Francií před summitem skupiny G8, který se bude konat příští týden v Severním Irsku a kde Sýrie bude jedním z témat. Syrská vláda tvrdí, že chemické zbraně použila opozice. Neumožnila však náležité vyšetření případů, protože nepustila do země vyšetřovatele OSN.

Washington také zvažuje zřízení územně a časově omezené bezletové zóny u syrské hranice s Jordánskem. Rozhodnutí však zatím nepadlo. S odvoláním na diplomatické zdroje z Turecka to píše agentura Reuters.

"Washington zvažuje zřízení bezletové zóny, která by pomohla oponentům (syrského prezidenta Bašára) Asada," sdělil zdroj agentuře. Podle ní by se dnes v Turecku měli k jednáním o vojenské pomoci sejít zástupci syrských opozičních velitelů, Turecka a některých západních zemí.

Obama podle Bílého domu také hodlá konzultovat situaci s Moskvou. Západ včetně USA dosud odmítal opozici vyzbrojovat z obav, že by se zbraně mohly dostat i do rukou islámských radikálů. Bezletová zóny by mohla, stále dle zdrojů Reuters, umožnit dohled nad tím, ke komu se skutečně zbraně dostanou.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue