Američtí vojáci v Afghánistánu při přistávání vrtulníku Chinook

Američtí vojáci v Afghánistánu při přistávání vrtulníku Chinook | foto: AP

Vojáci zabili talibance, kteří sestřelili vrtulník s třiceti Američany

  • 84
Vojáci koaličních sil dopadli a zabili radikály z Talibanu, kteří o víkendu sestřelili vrtulník NATO s třiceti americkými elitními vojáky, překladatelem a sedmi afghánskými vojáky. Incident v USA označují za nejčernější den desetiletého afghánského tažení.

Podle velitele zahraničních jednotek v Afghánistánu Johna Allena vystopovali spojenečtí vojáci skupinu povstalců už v pondělí, když byli radikálové na útěku po zničení vrtulníku (o sestřelení vrtulníku čtěte více zde).

Radikály pak zabila spojenecká letadla. O zneškodnění bojovníků Talibanu informovalo i NATO. Při útoku podle Aliance zemřel vysoký představitel Talibanu a ozbrojenec, jehož výstřel z raketometu poslal vrtulník k zemi.

Při útoku afghánských povstalců na americký vrtulník CH-47 Chinook v sobotu zahynulo 38 lidí. Pro koaliční jednotky to je nejhorší zaznamenaná ztráta při jednotlivém incidentu za posledních deset let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video