Alessandra Mussolini

Alessandra Mussolini | foto: Profimedia.cz

Vnučka Mussoliniho pobouřila Itálii, podepsala fotku s dědečkem

  • 78
Politicky aktivní vnučka bývalého fašistického vůdce Benita Mussoliniho Alessandra se postarala o malý skandál při jednání italského parlamentu. Před zraky všech totiž jedné z přítomných kolegyň podepsala fotografii svého nechvalně proslulého dědečka.

Při činu Mussoliniovou zachytil jeden z přítomných fotografů. O podpis svou extrémně pravicovou stranickou kolegyni požádala Carolina Lussanaová. Na jedné z fotografií je Mussolini zachycen také při klasickém fašistickém pozdravu se zvednutou pravicí. 

Benito Mussolini

Italský premiér, politik a diktátor, spolutvůrce a průkopník fašismu. Roku 1919 založil svoji organizaci Bojové svazky, která se následně změnila na fašistickou stranu. Roku 1921 byl zvolen do italského parlamentu. Po nástupu nacistů v Německu se snažil udržovat dobré vztahy se svým velkým vzorem Adolfem Hitlerem. Na sklonku války Mussoliniho, spolu s jeho milenkou, zavraždil antifašistický bojovník Walter Audisio.

Zdroj: Wikipedia

Mussoliniová pro Daily Telegraph uvedla, že o podpis ji požádala dobrá kamarádka, která je velkou obdivovatelkou jejího dědečka. Známá politička se přitom měla soustředit na hlasování o protikorupčním zákoně navrhovaném ministerským předsedou Mario Montim, který před několika měsíci nahradil v médiích propíraného Silvia Berlusconiho.

Incident zvedl vlnu kritiky ze strany představitelů opozice. "V německém parlamentu by se nikdy nemohlo ani objevit jméno Hitler," zlobil se Paolo Concia. "Jednání Mussoliniové je opravdu velmi politováníhodné," podpořil ho  demokrat Cesare Damiano.

Sama Mussoliniová, která své předky v každém rozhovoru obhajuje, uvedla, že nechápe, že kritika jejího počínání je jen nafouknutá politická bublina.

"Co špatného jsem vlastně provedla? Vždyť se jedná o mého dědečka," hájí se Mussoliniová a dodává:"Udělala jsem to a klidně to udělám znovu. Nechápu, že to někoho vůbec zajímá."

Mussoliniová není proslulá jen svou politickou kariérou. Před vstupem do italského parlamentu se proslavila také jako herečka a modelka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video